BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit tehetünk cserbenhagyásos koccanás esetén?

Casco 2019. 09 01.

Könnyen előfordulhat, hogy a zsúfolt parkolóban hagyott gépjárművünket valamilyen kár éri. Következő cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lépéseket kell ilyenkor tennünk.


Képzeljük el, hogy éppen elhagyjuk a boltot nagybevásárlás után. Amikor a parkolóhoz érünk egy hatalmas horpadás fogad minket az autónk oldalán. Az elkövető nincs a helyszínen és egy cetlit sem hagyott a szélvédőnkön. Mit tehetünk ilyenkor? Értesítsük a biztosítót? Jelentsük a rendőrségnek? Vagy saját pénzünkből javíttassuk meg a sérüléseket?

Abból kell kiindulnunk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ismeretlen személy által elkövetett vétség esetén nem fizet. Kivéve abban az esetben, ha súlyos testi sérülés történt. A casco ellenben már megtérítheti a javítás költségeit.

 

1. Nyugodjunk meg

Hibát követett el az a személy, aki az ütközés után szó nélkül eltűnt. Ugyanakkor nem szabad, hogy mindez kihozzon a sodrunkból. Inkább kezdjünk el a megoldáson gondolkozni.

Szerencsés esetben felbukkanhat az elkövető és így begyűjthetjük a szükséges információkat tőle:

Név
Cím
Telefonszám
Baleset magyarázata
Biztosító neve

2. Keressünk szemtanúkat

Amennyiben a károkozó személye ismeretlen, érdemes minél többet megtudni a koccanás körülményeiről. Tehetjük ezt úgy, hogy megkérdezzük a területen ácsorgókat, hátha valaki tanúja volt az esetnek. Tőlük akár el is kérhetjük az elérhetőségeiket. Ez a rendőrség, vagy biztosító számára lehet segítség a kivizsgálás során.

Továbbá érdemes megkérdezni a környéken lévő üzletek biztonsági embereit, hogy a közeli megfigyelőkamera nem rögzítette-e az esetet.

3. Készítsünk fotókat

Akár telefonunkkal is megörökíthetjük a gépjárművönkön esett károkat. Ez a későbbiekben bizonyítékul szolgálhat.

4. Beszéljünk a rendőrséggel

Sokat segíthet az ügyünk előremozdulásában a rendőrséggel való kapcsolatfelvétel. A jegyzőkönyvet később, mint bizonyítékot adhatjuk át a biztosítónknak. Továbbá segíthetnek kikérni a helyi biztonsági kamerák felvételeit is. Ráadásul a szemtanúk általában többet mondanak el egy hivatalos személynek a látottakról.

5. Vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval

Az előzőekben már szó volt róla, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyen esetben nem nyújt fedezetet. Ennek ellenére is érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hiszen a későbbiekben még felbukkanhat a tettes.

Cascoval rendelkezők számára, mindez sokkal gördülékenyebben mehet. Hiszen a biztosítás bár önrész megfizetése mellett, de megtéríti az okozott kárt.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Casco

Több millióba is kerülhet, ha nincs téli gumi az autón!

2019. 01 30.

A rendőr nem büntethet, ha nincs téli gumink, de pórul jár, aki ezen spórolna!

Elolvasom  
Casco

Ezt mindenképpen tudnod kell az önvezető autókról

2018. 04 10.

Néhány évvel ezelőtt még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a Knight Rider valósággá válhat. Azóta az olyan technológiai innovátorok, mint például a Tesla, merőben megváltoztatták az erről alkotott véleményünket. De mit kell tudunk az önvezető autókról? Aktuális cikkünkből kiderül.

Elolvasom