BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Az éghajlatváltozás hatása a gazdaságra

Életmód 2019. 11 12.

Az éghajlatváltozás és megjósolt negatív következményei egyre inkább beszivárognak a gazdasági folyamatokba is. A világsajtóban legtöbbször még az ökológiai hatásokról olvashatunk, vagyis, hogy mi várható a Föld élővilágára nézve. Azonban fontos megnézni azt is, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a világgazdaság folyamatait. 


Mezőgazdaság

Az éghajlati eseményeknek leginkább a mezőgazdasági termelés van kitéve, ezen belül főként a földművelési ágazatra jellemző a klímával kapcsolatos sebezhetőség. A rendkívül forró és nagyon nagy szárazsággal járó nyarakat már Magyarországon is érzékelhetjük, a világ más területeiről pedig folyamatos tüzekről és extrém szárazságról hallhatunk.

Ezenfelül a folyamatos áradások és az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás is nehézségeket okoznak a termelésben. Mindennek köszönhetően valószínűleg csökkenő terményhányadokkal kell számolni a jövőben, ami a mezőgazdasági termékek jelentős árnövekedéséhez vezet majd.

Egyes prognózisok szerint a Föld lakossága 2050-re elérheti a 10 milliárdos küszöböt, ezen a ponton pedig hihetetlen mértékű keresleti nyomás lesz a mezőgazdasági ágazatokon. A növekvő kereslet és csökkenő kínálat eredményeképpen pedig szinte borítékolható, hogy a még kapható termékek ára akár sokszorosa lesz a jelenleginek.

A fenntarthatósági intézkedések miatti drágulási pedig már jelenleg is érzékelhető. Az állattenyésztésre egyre nagyobb nyomás helyezedik. Az állatok fenntartható életkörülményeiért és az eldobható csomagolások kivezetésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a termeléssel foglalkozó vállalatok. Ennek pedig rövid távon szintén árnövelő hatása van.


Infrastruktúra és kommunikáció

Az extrém időjárási jelenségek miatt jelentős csapások érhetik az országok infrastruktúráját és kommunikációs hálózatait is. A hirtelen megáradt folyók közvetlenül veszélyeztetik az érintett területek vasúti és országúti közlekedését, ami természetesen komolyan befolyásolja a szállítmányozást is.

Emellett a jelenleg ismert rendszerek, például távvezetékes, illetve optikai kábeles hírközlési megoldások is veszélybe kerülhetnek. A súlyos viharok, áradások mind fenyegetik ezeket, így ebben az ágazatban is jelentős (és drága) változásokra kell felkészülni.

Mindezek miatt a cégeknek már most javasolják a lokális szemlélet elsajátítását, vagyis azt, hogy például nyersanyagaik beszerzésekor ne hagyatkozzanak pusztán globális forrásokra. A helyi beszállítókra és nyersanyagokra való átállás eleinte költségesebb lehet, hosszabb távon azonban valószínűleg ez lesz a fenntartható megoldás.


Befektetés és biztosítás

A pénzügyi elemzők egyfajta mindset-változást javasolnak a befektetői piacok szereplőinek. A jelenlegi rendszerben sokszor historikus adatokra támaszkodva hoznak döntést a befektetők, mostantól azonban nagy szükség van a jövő felé tekintésre is.

A befektetői viselkedés nagyban befolyásolja, hogy lezajlanak-e a szükséges lépések a fenntarthatóság felé, ezért a tanácsadók azt javasolják, hogy igyekezzünk a kevésbé környezetkárosító megoldások mellett letenni a voksunk a portfólió kialakításakor.

A biztosítási szektor szintén nagy változáson mehet keresztül a klímaváltozás miatt. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok és megnövekedett infrastrukturális költségek miatt szinte egészen biztosan számolni kell a biztosítási árak növekedésével: egyes területeken a lakhatás és termelés, más területeken inkább az utasbiztosítás válik kockázatosabbá, mint amilyen eddig volt.


Egészségügy

A klímaváltozásnak nem csak azokon a területeken lesz komoly népegészségügyi hatása, amelyeket közvetlenül érintenek az extrém viharok, áradások vagy éppen szárazságok. A hosszan tartó kánikula, kiszámíthatatlan frontmozgás és esőzések leterhelik a mérsékeltebb területeken élők szervezetét is, ez pedig már középtávon az egészségügyi szolgáltatások komoly keresletnövekedéséhez vezethet.

Ráadásul a felmelegedett klíma miatt olyan helyeken is felüthetik a fejüket súlyos trópusi betegségek, ahol ez korábban nem volt jellemző, így Európa országaiban is. Az egészségügyileg rosszabb állapotban lévő lakosság munkaereje pedig emiatt csökkenhet: a megromlott közegészség dekoncentráltsághoz és több betegállományhoz vezet majd, ami szintén hatalmas terheket ró a Föld államaira.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Hogyan részesülhet gyereked a legjobb szakorvosi ellátásban?

2020. 06 15.

A gyerekek hajlamosak veszélybe sodorni magukat egy kis móka kedvéért. Ők még nem tudhatják azt, hogy egy ártatlannak tűnő fáramászás akár egy kartöréssel is végződhet. Viszont akkor, ha megtörténik a baj, nagy dilemma lehet, hogy most aztán hova tovább? Melyik orvos vagy rendelés a legjobb választás? Ebben a cikkben összehasonlítottuk neked a Magyarországon elérhető egészségügyi ellátásokat, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja a gyerkőc.

Elolvasom  
Életmód

Milyen biztosítást köthetek gyermekemnek?

2019. 02 18.

A különböző biztosítások lényege, hogy azok, akik megkötik őket, biztonságban érezhessék magukat. Az ugyanis egyértelmű, hogy bármennyire igyekszik is az ember, képtelen magát megóvni minden veszélyforrástól. Egyszerűen nem húzhatunk áthatolhatatlan védőfalat az életünk körü. Ez ráadásul hatványozottan igaz gyermekeink életére, akik számára szintén kiemelt fontosságú, hogy egy-egy baleset vagy betegség során, szülőként legyen anyagi fedezetünk megfelelő ellátásukra. Cikkünkben a gyerekek számára elérhető biztosításokról lesz szó.

Elolvasom