BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Az éghajlatváltozás hatása a pénzügyeidre

Életmód 2019. 10 24.

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek háttérben lebegő, ködös feszültségéből mára realitássá vált. Naponta jelennek meg cikkek a világsajtóban, amelyek az extrém időjárási jelenségekről vagy erdőtüzekről számolnak be és a mindennapi beszédtémáink közé is begyűrűzött a kérdés. 


A tudományos jóslatok és makrogazdasági prognózisok mellett azonban viszonylag kevesebbet hallunk arról, hogy saját személyes életünket és pénzügyeinket hogyan érinthetik a megjövendölt éghajlati változások.


Árnövekedés és hiány az élelmiszeriparban

Az éghajlatváltozás egyik legfontosabb hatása az általános árnövekedés lehet, amely a jóslatok szerint szinte minden szektort érint majd. Ennek több oka is van.
A klímaváltozás kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási eseményeket hoz majd magával, amelyeknek komoly hatásai lesznek egyebek között az élelmiszeriparra és az egyes országok infrastruktúrájára is.

A heves áradások, hirtelen viharok és óriási szárazságok jócskán károsítják a mezőgazdasági termékeket. Ha a terményt elmossa az eső, vagy éppen a sivatagi szárazságban vész el a növények fele, az érthető módon jelentősen feljebb viszi a „megmaradtak” árát.

Sokan találkozhattunk már az interneten keringő rémhírekkel, melyek szerint pár éven belül le kell mondanunk a kávéról vagy a kakaóról. Ezek a jóslatok könnyen valóra válhatnak a dél-amerikai és afrikai termelés ellehetetlenülésével. Ha pedig mégsem szűnik be ezeknek a jól megszokott cikkeknek az előállítása, a termékek ára az egekbe szökhet.

Mindemellett az árak növekedésére lehet számítani éppen a fenntarthatóság melletti küzdelem miatt is. A világ kormányai egyre több fenntarthatósági intézkedést vezetnek be, amely rövidtávon megemeli a termelési költségeket, ezt pedig a cégek nagy százalékban a fogyasztókra kénytelenek áthárítani.


Növekvő utazási költségek

A klímaváltozás következtében megváltozik az is, ahogyan az utazásra gondolunk. Ma már teljesen természetes egy évben akár többször is repülővel külföldre utazni és korábban a világtól védett területeket felfedezni. Ennek költsége azonban a jövőben nagyon megemelkedhet.

Egyrészt egyre több ország igyekszik megvédeni ökológiailag értékes területeit az ökoturizmus fokozásával, illetve az hagyományos turizmus visszaszorításával. Másrészt a kiszámíthatatlan időjárási jelenségek miatt jelentősen megnőhet az utazás ára, főleg, ami a biztosítást illeti.

A biztosítóknak ugyanis egyre széleskörűbb védelmet kell garantálniuk ügyfeleiknek, ráadásul már nem csak akkor, ha azok a trópusokra utaznak. Ennek pedig könnyen és hamar látható hatásai lesznek az utasbiztosítási díjakban.

 

Mindennapi költségek

Rémhírek ide, jóslatok oda, Magyarországról nézve még nagyon távolinak tűnhet az éghajlatváltozás, főleg, ami a mindennapi életünket illeti. Azonban a negatív hatások elég hamar begyűrűzhetnek például a lakhelyünkkel kapcsolatos kiadásokba is.

A legegyszerűbb ilyenkor az egyre gyakoribb, extrém meleg miatt beszerelt légkondicionáló berendezésekre gondolni – ezek áramfogyasztása biztosan megemeli majd a háztartások átlag költéseit. A megemelkedett kiadást pedig aligha fogják ellenpontozni az esetleges enyhébb telek alatt megspórolt összegek.

Fontos számba venni a közvetett pénzügyi hatásokat is. Számos kutatás alátámasztja, hogy a hosszantartó kánikula jelentős terheket ró az emberi szervezetre. Megterheli a szív- és érrendszert, illetve az idegrendszerünkre is rossz hatással van. Persze ahhoz nem kell különösebben nagy tudomány, hogy érezzük: idegesebbek, ingerültebbek, türelmetlenebbek, sőt, agresszívabbak vagyunk a szélsőséges meleg miatt.

Ez pedig kihat a koncentrációra és így a produktivitásra is. Durván összefoglalva kevesebb munkát végzünk el nagyobb idő- és energiabefektetéssel, ráadásul lankad a figyelmünk a mindennapi teendőink során, például vezetés közben.

Az ebből fakadó esetleges baleseteket és így kialakult extra költségeket természetesen nagyon nehéz lenne egy-az-egyben a klímaváltozás számlájára írni, ugyanakkor érdemes számolni ezekkel a közvetett hatásokkal is.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Ezt érdemes tudnod a végrendeletről

2018. 11 17.

Kellemetlen téma, de de nem szabad emiatt tabuként kezelnünk. Ha ugyanis elzárkózunk a téma elől, a szeretteinknek nemcsak a gyásszal, hanem egyéb nehézségekkel is szembe kell nézniük az elkerülhetetlen bekövetkezte után.  

Elolvasom  
Életmód

Magyarországon többen igényelnék az egészségbiztosítást, mint amennyien részesülnek benne

2018. 03 14.

Magyarországon is lehetőség van egészségbiztosítás cafeteria-juttatásként történő elszámolására. Ez az információ azonban sokak számára ismeretlen. Pedig lenne igény az ilyen jellegű egészségbiztosításra, legalábbis a legfrissebb kutatások eredményei erre engednek következtetni.

Elolvasom