BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Belföldi nyaralást tervez? A határokon belül se mondjon le az utasbiztosításról!

Életmód 2020. 07 06.

Talán újdonságnak tűnhet, pedig nem az: ma már országhatáron belül is köthetünk utasbiztosítást a nyaralásunkra, ezzel pedig sok kellemetlenségtől és nem kevés kiadástól kímélhetjük meg magunkat. Hiszen az ördög sajnos nem alszik és mindig a részletekben rejlik: egy lerobbant autó itt, egy csonttörés ott és a nyaralásunk máris ugrott. Erre pedig nemcsak külföldön kerülhet sor, hanem Magyarországon belül is. Éppen ezért érdemes utasbiztosítást kötni, főleg abban az esetben, ha a családdal, gyerekekkel együtt utazunk.


Külföldi nyaralások során már jól bevált védekezési mechanizmus az utasbiztosítás megkötése. Főként akkor, ha nem mi magunk szervezzük az utat, hanem utazási iroda szolgáltatását vesszük igénybe, hiszen ezek a társaságok gyakorlatilag már nem árulnak olyan nyaraló csomagokat, amelyekhez ne lenne kötelező az utasbiztosítás. 
 
Bár idén talán a külföldi utak nagy része kimarad
 
Az mondjuk biztosra vehető, hogy az idei év más lesz, mint a többi. A koronavírus ugyanis pont a turizmust és a vendéglátóipart sújtotta a leginkább és a megnehezedett utazási körülmények, valamint a különböző egészségügyi kockázatok sokakat tántorítanak el a külföldi utaktól.
 
Végül is, egyelőre még nem mindenhol oldották fel a korlátozásokat, így van olyan ország, ahova megérkezve – vagy éppen ellenkezőleg – ahonnan hazaérkezve 2 hetes karanténnal számolhatunk, ami igencsak rányomja a bélyegét az üdülésre.
 
Emellett abban sem lehetünk biztosak, hogy mennyire hatásosak azok a biztonsági protokollok, amiket a fogadó országban bevezettek: mennyire oldható meg a higiénia, a távolságtartás, kötelezően viselik-e a maszkot, ügyelnek-e kellőképpen a fertőtlenítésre és így tovább. 
 
Ráadásul ezekkel a kérdésekkel nemcsak a minket fogadó országban szembesülhetünk, hanem már az utazás során is: a repülőn, repülőtereken, vonatokon és vonatpályaudvarokon is. Biztosan sokan lesznek, akik nem fogják vállalni ezeket a kellemetlenségeket.
 
 
 
 
Ezzel viszont folytatódni fog a tavalyi tendencia…
 
… vagyis a belföldi többnapos utak száma és a költések intenzitása. 
 
Azt ugyanis már a KSH adataiból  is jól tudjuk, 2019-ben a magyarok belföldi utazási éjszakáinak száma már meghaladta az 59,280 millió napot, ami egyébként már a hazai lakosság külföldi utazásainak számát (58,403 millió nap) is kenterbe verte. 
 
A koronavírus várhatóan még inkább növelni fogja ezeket a számokat, ha sikerül bepótolni azt az időt, ami a teljes tavaszi szezon és a nyár elejének kiesése miatt keletkezett. Az viszont biztosra vehető, hogy a hazai turizmus és vendéglátás számára bizonyára életmentő lesz minden egyes foglalás.
 
De nemcsak a rászoruló ágazatoknak, mindannyiunknak szükségünk van a felhőtlen nyaralásra
 
Arra, hogy a kényszerű bezártság hosszú hónapjai után eltöltsünk néhány napsütéses napot a Balaton partján, esetleg körbe is biciklizzük a Magyar Tengert, vagy inkább a hegyekbe vonuljunk el egy nyugodt hűsölésre. Természetesen számos túraútvonalat is felfedezhetünk, ahogy hazánk eddig talán nem eléggé megbecsült városait is, ha egy kis kulturális feltöltődésre is vágynánk.Igényeinket befolyásolhatja, hogy egyedül, a párunkkal, a családdal vagy barátokkal utazunk, de az életkorunk és természetesen a pénztárcánk is. Van, akinek egy borkóstoló fogja elnyerni a tetszését, másnak a bunjee jumping vagy a kalandpark izgalmai, megint mások pedig inkább a medence vagy a tó partján szeretnének pihenni.
 
A gondtalan, önfeledt pihenéshez azonban Magyarországon is szükségünk van a megfelelő vagyoni védelemre, hiszen számtalan előre nem látható probléma vethet keresztet a várva várt nyaralásunkra, de a jól megválasztott belföldi utasbiztosításunkkal anyagilag is biztonságban tudhatjuk magunkat. A legkülönfélébb károk esetén is.
 
 
 
Milyen gondok merülhetnek fel a belföldi nyaralásunk során?
 
Első körben, már az utazás során is adódhatnak problémák. Igaz, itt nem kell el nem induló repülőjáratokkal vagy a gépek hosszadalmas késésével kalkulálnunk, de a poggyászunk ugyanúgy elveszhet, esetleg ellophatják.
 
Emellett pedig még a négy- vagy a kétkerekű járműveinkkel is pórul járhatunk. Lerobbanhat az autónk, defektet kaphatunk, belénk jöhetnek hátulról, betörhet a szélvédő, vagy akár meg is csúszhatunk az úton. Ugyanezek az eshetőségek érvényesek továbbá a motoros és kerékpáros kirándulásokra is, aminél ráadásul sokkal nagyobb veszélyben vagyunk, hiszen az autóval szemben a testünk nagy része védtelen a külső behatások ellen. Legalábbis kétkeréken. 
 
Az utazáson kívül a szálláshelyen is érhet minket kellemetlen meglepetés, ha például megbotlunk a lépcsőn és leesünk rajta, vagy a csúszós medenceparton fordul ki alólunk a lábunk. Itt is fennállhat az a veszély, hogy elcsapjunk a gyomrunkat és erős hasmenés vesz erőt rajtunk, de akár még valamilyen balesetet is szenvedhetünk, és akkor a különböző extrém helyzetekről még nem is beszéltünk.
 
Ezekben az esetekben téríthet a belföldi utasbiztosítás is
 
Ez a biztosítási forma a hazai turizmus fellendülésével együtt kapott szárnyakat. Általánosságban véve elmondhatjuk róluk, hogy 1-30 napra köthetők és gyakorlatilag majdnem ugyanazokat tudják, mint amit a külföldre szóló utasbiztosítások.
 
A klasszikus utasbiztosítási fedezeteken túl a biztosítók – a társaságtól és a választott csomagtól függően – téríthetnek balesetben bekövetkező csonttörés esetén is. Emellett a biztosító állhatja a beteg biztosított hozzátartozójának szállását, valamint a betegség vagy baleset miatt félbemaradt nyaralásból visszamaradt éjszakák után is járhat némi kártérítés. 
 
Ezen felül olyan kiegészítő biztosítások is köthetők még, mint amilyen például az asszisztencia szolgáltatás, ami a betegirányításban és a beteg szállításában játszhat szerepet, de roppant hasznosnak bizonyul továbbá az autós segítségnyújtás is.
 
Nem mehetünk el ugyanis amellett, hogy a hazai nyaralások során az autó a legnépszerűbb közlekedési eszköz, amit a kikapcsolódás ideje alatt is óvni, védeni kell. Az autós segítségnyújtás éppen ezért magában foglalja a műszaki meghibásodás, a közlekedési baleset miatti kártérítést. 
 
De azon sem kell csodálkozni, ha többek között a közúti segélyszolgálat, a működésképtelenné vált gépjármű autómentővel történő elszállítása, a taxi- és benzinköltség, a telefonszámla is magába foglalja. Mindenesetre az autónk védelme érdekében a kötelező felelősségbiztosítást és a CASCO-t sem szabad figyelmen kívül hagyni.
 
 
 
 
Általánosságban véve elmondhatjuk, hogy a belföldi utasbiztosítás során ezekkel az elemekkel kalkulálhatunk (de természetesen a pontos paraméterek minden esetben a választott biztosító választott csomagjától függenek):
 • baleseti napi térítés,
 • gyógyászati szállítást,
 • hazaszállítást,
 • holttest hazaszállítását,
 • csonttörést,
 • felelősségbiztosítást,
 • poggyász eltulajdonításának kárpótlását,
 • jogvédelmi segítségnyújtást,
 • az úti okmányok pótlásának díját.
 
Még egy jó hír kalandvágyóknak
 
Az aktív pihenés és az extrém sportok szerelmeseként mindenképp említésre méltó, hogy már többek között olyan kikapcsolódási módok során is biztosíthatjuk magunkat, mint:
 • a barlangászat,
 • bázisugrás,
 • ejtőernyőzés,
 • falmászás,
 • hegymászás és sziklamászás a V. foktól,
 • hőlégballonozás,
 • jet-ski,
 • bunjee jumping,
 • műrepülés,
 • paplanernyőzés,
 • rally,
 • roncsautó sport,
 • sárkányrepülés,
 • vadvízi evezés,
 • vízisí.
 
A biztosítók ezekben az esetekben külön kalkulálhatják ki a biztosítási összeget, hiszen vannak olyan tényezők, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják a díjakat, ahogy ezt például ebben a cikkben is írtuk. Abban az esetben viszont érdemes erre a némileg költségesebb biztosítási típusra is áldozni, ha a nyaralás során felmerül a lehetősége a fenti tevékenységek valamelyikének.
 
A társadalombiztosítás ugyanis csak az életveszély elhárítására terjed ki, míg az extrém sportok következtében keletkezett maradandó sérülések, a rehabilitációhoz szükséges különböző fizioterápiák, műtétek és gyógyászati segédeszközök költségeit az állam sajnos nem támogatja. Azonban a belföldi utasbiztosításokra köthető sport-extra kiegészítőkkel a nyaralásunkat szinte teljeskörű védelemmel láthatjuk el.
 
Szeretné megtalálni az Önnek és családjának leginkább megfelelő belföldi utasbiztosítást? Akkor keresse fel szakembereinket a Pannon-Safe kötelékében és segítünk a választásban!
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Az 5 leghasznosabb könyv a pénzügyekhez (szerintünk)

2019. 05 02.

Menedzser- és önfejlesztőkönyvekkel tele vannak a polcok, hangzatos címek, menő borító elől, prémium ajánlások hátul, mindegyiktől nagyon gazdag leszel, de legalább sikeres. Ebből a tengerből szerettünk volna egy olyan merítést, amik tartalmukban közel állnak a hétköznapi ember pénzügyeihez és segítenek a hétköznapok során a magabiztos pénzkezelésben. 

Elolvasom  
Életmód

Téli felkészülés 101: így készüljünk fel a zord időjárásra!

2020. 12 15.

Egyesek szerint a tél a legszebb időszaka az évnek, míg mások alig várják a márciusi fellélegzést. Viszont abban mindannyian megállapodhatunk, hogy télen sokkal több baleset történik.  Ez nemcsak az utakra igaz, hanem a házunkra és még az egészségünkre is. De nem kell megijedni: megfelelő prevencióval valamennyi kár kiküszöbölhető.

Elolvasom