BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Borítékos módszer – Mire jó? Hogyan csináld?

Életmód 2019. 06 17.

Spórolj színes borítékokkal. Talán 2019-ben már ennél modernebb, trendibb módszerre vágysz, de hidd el, a borítékos módszer még mindig nagyon hatékony – és sok esetben ez a legjobb megoldás. Hogy miért? A cikkből kiderül.


Miért jó ez?

Az egyik legjobb dolog benne, hogy előre meghatározod, mire mennyit akarsz és fogsz költeni, nem pedig utólag látod, hogy mire, hova ment el. A másik, hogy átmegy a kezeden a pénz. Annyi mindent utalunk, csippantunk virtuális pénzünkkel, hogy elveszíti a pénzügyi érzékünk az összegek valódiságát. Teljesen más egy húszezrest látni kicsúszni a kezünkből, mint a „mehetpéjpasszal”.

Ezen felül kiderülhet, hogy jobban tudunk spórolni vele, mint a sima költekezéssel, és elkezdhetünk megtakarítani valami új célra, vagy valamelyik hitelünket előtörleszthetjük.


Hogyan csináld?

Vegyél egy csomó borítékot! Színeseket, mert nem csak tetszetős, hanem ránézésre tudod melyikhez (ne) nyúlj. Írd rá a borítékok hátuljára, hogy melyikbe mit szeretnél tenni. Semmit ne centizz ki, 1000 vagy 500 forintos léptékben lődd be az összegeket.

Ahogy megjön a fizetésed, vedd fel a borítékokba szánt összeget, és oszd szét őket.
A legfontosabb, a borítékban lévő pénzt csak arra költsd, amire odatetted! Ha ezt nem tartod be, semmi értelme az egésznek. Nincs hónap közben egyik borítékból másikba rakás sem.

Ha úgy érzed hasznos a módszer, a 150.000-es ingyenes felvételen felül érdemes lehet a teljes jövedelmed kiborítékozni, a sok színes borítékkal egyébként egész szórakoztató is tud lenni a pakolgatás.


Milyen borítékaid legyenek?

Egyik kollégánk az átlagosán is nagyobb híve a módszernek, szerintünk ennyire részletesen talán túlzás bontani, de neki bejön, következzen az ő listája (amiket fixen elutal számláról, azok természetesen nem kerülnek borítékba, például lakástakarék, törlesztők):

 • Konyhapénz/Kosztpénz boríték

 • Rezsis boríték

 • Autó boríték 1(tankolni)

 • Autó boríték 2 (szervízre, kötelezőre – nem raknak bele minden hónapban, csak visszapótolják ha költöttek)

 • Nyaralás boríték

 • Ruha boríték

 • Cica boríték (gyakorlatilag egy mini vésztartalék, ha bármi extra költége van a macskának – nem kerül bele minden hónapban, csak visszapótolják, ha költöttek)

 • Eksüvő boríték (jövőre házasodnak)

 • Könyv boríték (igen, erre is külön rak félre)

 • Önképzés boríték (éppen német tanfolyamra gyűjt)

 • Váratlan kiadások borítéka (olyan kiadások amik mindig jönnek, csak mindig más a nevük)

 • Szórakozás boríték


Tippek a borítékozáshoz:

- Az első 1-2 hónapan, ha korábban nem vezetted a költségvetésed, kiderülhet, hogy 1-2 dologra többet költesz, mint gondolnád, ezért a fix költségeidre költs először, így a fontos dolgokra biztos jut. Következő hónapban igazítsd ezeket az összegeket megfelelően (de hónap közben NE!).

- Vannak csábító appok, amik ugyanezt ígérik, de teljesen más érzés fizikai pénzt konkrét borítékokba eldugdosni, válaszd a valódit.

- Ne hagyj egyik kategóriában se nagyon pontos keretet, jó tervezés mellett is kis ráhagyással számolj, akkor is kényelmetlen az üres borítékba nyúlni, mikor csak egy ezressel lett alulméretezve.

- Ha maradt a hónap végén a borítékokban pénz, valamilyen megtakarítást kezdjünk el képezni, vagy törlesszük elő meglévő hiteleinket. De ha korábban még nem sikerült megtakarítanunk, nagyon jó érzés tud lenni az is, ha pár hónapig csak gyűjtjük egy vastagodó borítékban.

- Lehetnek százalékos céljaink is, pl. a fizetésünk 10%-át félre akarjuk tenni, akkor az legyen kiszámolva.

- Ha valamelyik borítékod kifogyott, akkor valószínű hogy túl akartál költekezni, jó jel, hogy hol kell változtatnod a pénzügyi szokásaidon.


A borítékozás tehát egy hasznos módszer, ami kis logisztikát igényel ugyan, de meghálája magát. Természetesen ez sem biztos, hogy mindenkinek való, de javasoljuk, hogy tegyél egy próbát, szerintünk kellemeset fogsz csalódni!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Magyarországon többen igényelnék az egészségbiztosítást, mint amennyien részesülnek benne

2018. 03 14.

Magyarországon is lehetőség van egészségbiztosítás cafeteria-juttatásként történő elszámolására. Ez az információ azonban sokak számára ismeretlen. Pedig lenne igény az ilyen jellegű egészségbiztosításra, legalábbis a legfrissebb kutatások eredményei erre engednek következtetni.

Elolvasom  
Életmód

Valahova mindig elfolyik a pénz, de hova? Nézd meg egy hónapodat!

2019. 06 06.

A tudatos pénzügyek egyik első lépése, hogy lássuk, egyáltalán mire mennyit költünk. A rezsit, benzint, hiteltörlesztőt sejtjük mennyi, de hónap végén mégse annyi marad, mint ahogy számoltuk. Az ördög a részletekben rejlik.

Elolvasom