BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Életünk legszebb, vagy legdrágább napja az esküvő?

Életmód 2019. 11 18.

A nyár végével együtt az úgynevezett esküvő-szezon is a végéhez közeledik. Akik idén megesküdtek, talán épp a nászútjukat töltik, vagy éppen a babát, esetleg házvásárlást tervezgetnek. Akik azonban a jövő évben terveznek házasodni, lassan ráfordulnak a lagzi szervezésének keményebb időszakára. 


Az esküvő a boldog pár életének egyik legszebb napja. Az utóbbi időben azonban egyre többet hallunk az anyagi vonzatairól is. A lagzi nem olcsó mulatság még akkor sem, ha a lehető legegyszerűbb szertartással tervezünk. Manapság ráadásul túlfoglalt helyszínek, megfizethetetlenül drága ruhák és túlárazott szolgáltatások leselkednek mindenütt az ifjú párra.

Ilyen közegben nem könnyű olcsón kihozni az esküvőt, mai cikkünkben azonban megpróbálunk adni néhány tippet: hogyan spórolhatunk a nagy nap szervezésekor.


A vendéglista

Talán a legkényesebb kérdés mind közül, hogy kiket hívunk el az esküvőre. Ez sok helyen heves vita tárgya és akár sértődést is generálhat a családon belül, azonban érdemes fejben tartani, hogy az esküvő alapvetően a pár estéje (kéne, hogy legyen). A legjobb, ha ők és ők egyedül döntenek arról, kit szeretnének elhívni.

Egy vendég a kivitelezéstől függően 15-25 ezer forintba is kerülhet az este során – teljesen érthető, ha a pénztárcánk nem bírja kifizetni ezt az összeget olyan ismerősökre vagy távoli rokonokra, akikkel alig találkozunk. Ebből jól látszik, hogy már 3-4 vendég nem meghívása is százezres tételt takaríthat meg, amit a jelenlévők szórakozására, esküvői ruhára, de akár a nászútra is megtarthatunk.

Ha nagyon szoros a büdzsé, érdemes elgondolkodni a szűk körű esküvőn is, ahol csak a legközelebbi barátok és rokonok vesznek részt. Ilyen esetben szervezhetünk az esküvőn kívüli összejövetelt azoknak, akiket sajnos nem tudtunk meghívni.

 

Catering

A magyar esküvőkön sokszor az egyik legfontosabb szerepet a hagyományos ételek és azok hagyományos sorrendje tölti be. Persze nem mindenki szereti a töltött káposztát és a húsleves sem feltétlenül mindenkinek a kedvence, azonban az esküvőnkön egyszerűen lehetetlenség mindenki igényeiről egyesével gondoskodni.

Az nyilván más kérdés, ha tudjuk, hogy a násznép java nem kedveli a magyaros ételeket, ilyenkor természetesen érdemes más menüt választani. Az esküvő azonban alapvetően nem arra van, hogy elkápráztassuk a vendégeket a különlegesebbnél különlegesebb gourmet fogásokkal.

A vendégek nagy része remélhetőleg azért jön el, hogy tanúja legyen a házasságnak és jól érezze magát – egy „nemszeretem” fogás vagy egy nem-pont-tökéletes rántott hús senki kedvét sem fogja elrontani a lagzin.

A plusz fogásokkal és kulináris extrákkal viszont jelentősen megdrágíthatjuk a rendezvény árát. Ezért érdemes még előre felmérni az esetleges igényeket és mérlegelni: mi fér a büdzsénkbe és mi nem.


Extra szolgáltatások

Ma már szinte minden esküvőre hívnak fotóst, de a külön szolgáltatások közé tartozik a zene, vagy akár a vőfély is. Itt elsőre könnyen megijedhetünk: a híres, elismert fotósok és zenekarok jó eséllyel már foglaltak a mi nagy napunkra és akik vállalják, azokat is borzasztóan magas áron tudnánk felkérni.

Kétségbe esni itt sem kell. Az esküvő szervezésének érdemes legalább egy évvel a nagy nap előtt nekiállni, éppen az ilyen típusú gondok miatt. Az egy év alatt pont van időnk ismerősöktől, vagy különböző esküvői fórumokon kedvezőbb árú szolgáltatókat találni.

Egy ismerős ismerőse zenekarban játszik és kedvezményesen zenélne nálunk, egy rokonunk rokona éppen a fényképezésben bontogatja a szárnyait... Sosem tudhatjuk, hol mosolyog majd ránk a szerencse. 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Amire nem is gondolnál – mi mindent fedez a kisállat biztosítás?

2020. 07 13.

Kedvenceink egészsége mindannyiunk számára egy fontos, ámde költséges ügy. Ezt kívánja mérsékelni a Magyarországon is egyre népszerűbb kisállatbiztosítás, ami igencsak mérsékelheti a kiadásainkat.  

Elolvasom  
Életmód

Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj előtakarékosságot?

2020. 05 18.

Az állami nyugdíjrendszer válsága miatt érdemes időben gondolni a nyugdíjas éveinkre. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy mikor kellene elkezdenünk gyűjteni a nyugdíjunkra, hogy még véletlenül se fussunk ki az időből?

Elolvasom