BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ezt mindenképpen tudnod kell a termékbiztosításról

Életmód 2018. 02 12.

Különösen az ünnepek közeledtével válik rendkívül fontossá, hogy szót ejtsünk a termékbiztosításokról, a kiterjesztett garanciáról és a jótállásról, illetve az ezekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Ha szeretnél gondoskodni az általad vagy neked vásárolt ajándékok biztonságáról, érdemes figyelned!


Mi az a kiterjesztett garancia?

Alapvetően kétféle kiegészítő biztosítás létezik, a kiterjesztett garanciaidő, valamint az olyan károkra vonatkozó védelem, amelyekre a garancia (vagy jótállás) nem terjed ki. Ezek általában törések, beázások, illetve egyéb nem rendeltetésszerű használatból fakadó meghibásodások.Sok helyen mindkettőre kiterjesztett garanciaként hivatkoznak, pedig a két biztosítás különbözik egymástól. A kiterjesztett garanciaidő csupán a gyártó vagy forgalmazó által vállalt jótállás meghosszabbítását jelenti - jellemzően magasabb árért cserébe -, ellentétben a sérülésekre köthető termékbiztosításokkal.

Mennyi időre köthető termékbiztosítás?

Ez leginkább attól függ, melyik biztosítóval szerződött a termék forgalmazója, de maximum 5 évről van szó. Ez úgy adódik össze, hogy a 10 000 Ft értéket meghaladó termékekre kötelező legalább 1 év garanciát adni. A magasabb értékű termékek már 2 év garanciával kerülnek az üzletek polcaira, és ezt a jótállást szokták egy, kettő vagy három évvel meghosszabbítani, természetesen mind magasabb és magasabb árért cserébe.

Mitől függ, hogy mennyibe kerül a termékbiztosítás?

Ezzel kapcsolatban is több tényezőt kell figyelembe vennünk. Egyrészt a biztosítócég kilétét, másrészt a baleset bekövetkeztének esélyét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy mikróra vagy TV-re alacsonyabb összegért köthetjük meg a balesetbiztosítást, mint egy mobilkészülékre. Hiszen ez utóbbit sokkal nagyobb eséllyel érik olyan balesetek mely során az eszköz összetörik vagy beázik.


A jótállás egészen más tészta

Időnként előfordul, hogy összekeverik a kiterjesztett garanciát vagy termékbiztosítást a jótállással. Pedig a jótállás, ahogyan a fentiekben is olvashatod, más kategóriába tartozik. Ezért cserébe ugyanis nem kell plusz összegeket fizetned, azonban kevesebb ideig, illetve kevesebb kockázati tényezőtől nyújt védettséget.

Amennyiben nem szeretnéd, hogy a karácsonyi ajándékok idő előtt értéküket veszítsék, érdemes termékbiztosítást kötnöd rájuk! Ha pedig a töréstől és beázástól nem félsz, de kevesled a gyártó által adott jótállási időt, a garanciaidő kiterjesztése a legideálisabb megoldás ˘számodra.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Mire jó a kisállat biztosítás?

2018. 01 30.

Amikor egy cicát, vagy kutyát fogadunk magunkhoz, akkor mindenből a legjobbat szeretnénk adni neki. Minőségi tápot, strapabíró játékot, kényelmes fekhelyet és rengeteg törődést. Ám vannak váratlan helyzetek, amire sem lelkileg, sem anyagilag nem lehetünk eléggé felkészülve. Ilyen egy baleset, vagy egy olyan betegség, aminek a kezelése bizony komoly összegekbe kerül. Jó, ha legalább az anyagiak nem okoznak ilyenkor problémát.

Elolvasom  
Életmód

Nyugdíjba menni akár 30-40 évesen? Nincs csoda, egyszerű matek az egész

2019. 05 06.

A mókuskerékből való kiszállás régóta foglalkoztatja a ... nos, nagyjából mindenkit, aki benne van. Egy Észak-Amerikában indult mozgalom van terjedőben Európában is, amelynek több sikeresen idő előtt nyugdíjba vonult tagja hírdeti, hogy néhány – módszereiben egyszerű, betartásában nehéz – alapelv segítségével sok ember számára elérhetővé válhat az, hogy az unott, fárasztó munkáját egy kellemes és jobb életre cserélje. Ezt szeretnénk dióhéjban bemutatni, érdeklődés esetén később részletesebben is.

Elolvasom