BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ha újra tehetnéd, más szakmát tanulnál? És mit tanuljon a gyerek?

Életmód 2019. 03 03.

Bár alapvetően pénzügyi megoldásokkal, megtakarításokkal és biztosításokkal kapcsolatos tanácsokkal szolgálunk, olykor egy kicsit kitekintünk ebből a kánonból, mert vannak olyan megoldások, amelyek bár nem szorosan, de érintik ezeket a területeket. Aktuális cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik másként döntenének, ha újra karrierválasztás elé állhatnának, vagy éppen ebben a korban lévő gyermekeiknek szeretnének segíteni ebben a kérdésben.


Azok a bizonyos generációs különbségek

“Tanulj ügyvédnek, azok halálra keresik magukat.” “Szerezz egy szakmát, azzal életed végéig elboldogulsz.” Ismerősek az ilyen és ehhez hasonló mondatok? A legtöbbünk szülei pont így nyilatkoztak, amikor továbbtanulási kérdésekben próbáltak meg segíteni nekünk – rendszerint jó szándékkal.

De vajon igazuk volt?

Erre a kérdésre természetesen nem létezik egyértelmű válasz. Van néhány dolog, ami azonban bizonyos. Egyfelől a továbbtanulási és pályaválasztási kérdésekben nem annak kell lennie az elsődleges kérdésnek, hogy mennyi pénzt kereshetünk vele később, hanem annak, hogy milyen affinitás mutatkozik bennünk – vagy gyermekeinkben –, és ennek alapján érdemes szakirányokat választani.

Továbbá az is megfigyelhető, hogy lényegesen más kort élünk, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor a szüleinknek maguknak kellett meghozniuk ezeket a döntéseket.

A világ és az információáramlás felgyorsult. A fiatalok nem maradnak egy cég állományába átlag 4-5 évnél tovább. Egyre népszerűbb a saját vállalkozás indítása is. A legnagyobb különbség azonban nem ebben nyilatkozik meg. Hanem abban, hogy a végzettséggel kapcsolatos követelmények is átíródni látszanak.


Milyen papírra van szükség egy “jó” pozíció betöltéséhez?

Az előző bekezdésekhez kapcsolódva: mindenképpen az egyén képességeihez leginkább passzoló. Ez persze közhelynek tűnhet, de valójában ez a legnagyobb igazság. Hiába választja ugyanis valaki az ügyvéd szakmát, ha nem szereti, és vagy kibukik az egyetemről, vagy megszerzi a szükséges papírokat, de nem érzi magáénak a hivatását. Pénzt keres majd vele, de korántsem biztos, hogy annyira viszi, amennyire a képességei alapján vihetné – és akkor a boldogságfaktorról még nem is beszéltünk.

Emellett persze tényezőnek kell lennie az adott szakma piacképessége is. Stratégiai alapon jó döntés lehet a hiányszakmák kiválasztása – ezeket az eduline minden évben összegyűjti. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy a hiányszakmák nemcsak számunkra tűnnek kecsegtetőnek, így könnyen lehet, hogy mire gyermekünk felnő, már nem is lesz szükség annyi szakemberre az adott területen.

Alapjában véve egyébként az lehet a legjobb döntés, ha szakemberek véleményét kikérve segítünk gyermekeinknek a karrierválasztásban – és ha át szeretnéd képezni magad, számodra is ez a legjobb opció. Ebben az imént említett eduline nagy segítségedre lehet, de pedagógusok és felnőttoktatók is segíthetnek.


És amiről ne feledkezz meg: “lifelong learning”

A pályaválasztás komoly döntés, és az egész életedre hatással lesz – ahogyan a gyermekedére is. A cikk első bekezdéseiben azonban utaltunk rá, hogy napjainkban megváltoztak a játékszabályok. Online tanfolyamokkal, intenzív kurzusokkal és szakmai továbbképzésekkel vagy éppen OKJ tanfolyamokkal komoly előnyre tehetsz szert a munkaerőpiacon. Persze a diploma továbbra is értékes, de egyre inkább inflálódik – az alapszakos diploma legalábbis mindenképpen.

Azt fontos megértenünk, hogy a világgal együtt a munkaerőpiac is átalakul. A 3-6 év alatt megszerezhető felsőoktatási képzéseken megszerezhető tudás a legtöbb esetben 1-2 éven belül elévül. A cégek tehát elsősorban leginkább rugalmas, tanulni tudó és akaró, önálló munkavállalókat keresnek. Ez pedig előnyödre válhat, ha éppen azon gondolkodsz, hogy átképeznéd magad.

Mit gondolsz? Szerinted 30-40 éves korban megteheti az ember, hogy átképezze magát? Van egyáltalán választási lehetősége ezzel kapcsolatban? Érdekel a témával kapcsolatban alkotott véleményed, így szívesen vennénk, ha kommentben megosztanád velünk. Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, hogy minél többen kapcsolódhassanak be a diskurzusba.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Vagy vezetsz, vagy iszol

2020. 12 23.

Normál hétköznapokon a fenti szabályt valahogy sokkal könnyebb betartani. Olyankor nincsenek kínálgatós barátok, és nem érezzük úgy, hogy kimaradunk valami visszahozhatatlanból, ha nem koccintunk velük. Munkából vagy az utána következő vásárlásból hazavezetsz, utána nyugodtan megihatsz egy pohár sört vagy bort lazításként vagy a vacsora mellé, utána valószínűleg úgysem mész már sehova. 

Elolvasom  
Életmód

Hogyan részesülhet gyereked a legjobb szakorvosi ellátásban?

2020. 06 15.

A gyerekek hajlamosak veszélybe sodorni magukat egy kis móka kedvéért. Ők még nem tudhatják azt, hogy egy ártatlannak tűnő fáramászás akár egy kartöréssel is végződhet. Viszont akkor, ha megtörténik a baj, nagy dilemma lehet, hogy most aztán hova tovább? Melyik orvos vagy rendelés a legjobb választás? Ebben a cikkben összehasonlítottuk neked a Magyarországon elérhető egészségügyi ellátásokat, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja a gyerkőc.

Elolvasom