BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Így vehetsz ki pénzt a biztosítók zsebéből LEGÁLISAN (4 profi tipp, hogy a legjobb utasbiztosítást köthesd)

Életmód 2018. 09 26. CÍMKÉK: #utasbiztosítás, #utazás

Általános igény, hogy minden szolgáltatást a lehető legolcsóbban, mégis legelőnyösebb formában szeretnénk igénybe venni. Valamennyien ugyanis követjük a gazdaságosság elvét. Sokszor pedig olyan helyekről - és olyan módokon - tehetünk szert többletre, ahonnan nem is gondoltuk volna. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan vegyél ki pénzt a biztosító zsebéből úgy, hogy ennek ellenére mindkét fél jól járjon.


Bár a nyárnak már vége, az utazási kedv a legtöbbeknél nem csökken. Sőt, sokan éppen szeptemberben és októberben élvezik ki az utószezon nyújtotta alacsony árakat, illetve a mediterrán térségekben még kellemes időjárást. Ha te is így gondolkodsz, szerencséd van, mert amellet, hogy elkerülöd a tömeget, a forróságot és a magas árakat, még 4 tippel is gazdakodsz arra vonatkozóan, hogy hogyan kötheted meg a lehető legolcsóbb utasbiztosítást.

 

Tisztázzunk valamit már rögtön az elején.

 

Utasbiztosítást “vásárolni” nem olyan, mint utazótáskát, szezonális ruhákat, repjegyet vagy múzeumbelépőket beszerezni. Ezek mind izgalmas teendők, az utasbiztosítás megkötése jellemzően nem az.

 

Utasbiztosítást azért kötünk, mert szeretnénk minden esetleges pénzügyi vagy egyéb kellemetlenségtől megóvni magunkat a nyaralás során.

 

Fontos azonban megemlíteni, hogy egy személyre szabott utasbiztosítás akár 30-40 százalékkal is olcsóbb lehet, mint egy átlagos “tömegbiztosítás”. Többek között épp az ilyen szolgáltatások felderítésével és optimalizálásával foglalkozunk mi is.

1. Légy tisztában az alapfogalmakkal

Ahhoz, hogy csökkentsük a költségeket, először is tisztáznunk kell, pontosan milyen szolgáltatásról is beszélünk, illetve ezeknek milyen szintjeit különböztethetjük meg.

 

Néhány hete írtunk egy részletes cikket, amely gyakorlatilag minden fontos tudnivalót tartalmazott erről a biztosítási formáról. Ez mindenképpen hasznos tudásanyag lesz a költségcsökkentés tekintetében is.

 

Összefoglalva egy olyan biztosítási szolgáltatásról beszélünk, amely fedezi a váratlan orvosi költségeket, az előre nem tervezett eseményeket (pl. járattörlés), a saját magad által szemmel tartott vagy a légitársaság felügyeletére bízott poggyászok eltűnését (lopás, sérülés stb.), illetve az egyéb szerződésben foglalt veszteségeket.

 

Három dolgot kell figyelembe venned, amikor a fedezettség mértékét mérlegeled:

 1. a biztosítási tervet,
 2. a választott biztosítótársaság árait,
 3. az általad e célra elkülönített keretet.

 

Fontos tudnod!

Az utasbiztosítás nem értelmezhető a szülőország életbiztosításának helyettesítőszolgáltatásaként.

2. Mire és kire terjed ki a megkötött biztosítás?

Ahogyan az első pontban említett cikkben is láthatod, az utasbiztosítás számos dologra kiterjedhet. Amikor a szolgáltatás árát szeretnéd optimalizálni, előbb pontosan meg kell határoznod, milyen fedezetért vagy hajlandó fizetni, és milyenekért nem.

 

Ahhoz, hogy ezt teljes magabiztossággal tehesd meg, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Hova utazol, és mennyi időre? Az egyes országokban más és más kockázati tényezőkkel és faktorokkal számolhatunk, így az ár is változó az egyes szolgáltatásokra. Ugyanez igaz az utazás hosszára is.
 • Milyen közlekedési eszközzel utazol? (Repülő, saját vagy bérelt autó, vonat, busz, hajó) A fedettségek költségei ennek függvényében változnak.
 • Milyen tevékenységeket szeretnél végezni a célországban? (Vízisí, snowboard, búvárkodás, ejtőernyőzés stb.) Valamennyi tevékenység extra kockázati tényezőként értendő, így emeli a biztosításod árát. Erről ebben a cikkben olvashatsz részleteket.
 • Kivel utazol? Az ár annak függvényében változik, hogy egyedül vagy párban, esetleg családdal utazol. Ezek ugyanis eltérő mértékben, de befolyásolják a szolgáltatás árát. (Néhány biztosító például családi kedvezményt is biztosít.)
 • Mennyire értékes csomaggal utazol? Értelemszerűen minél nagyobb értékű csomagokkal, illetve ékszerekkel utazol, annál magasabb lesz az utasbiztosítási csomagod ára.

 

Összességében tehát kijelenthető (és legyünk őszinték, nem is meglepő a következtetés), hogy a kockázatminimalizálással igen nagy mértékben csökkentheted az utasbiztosításod költségeit.

3. Belföldi utazás során is szükséged van utasbiztosításra?

Ha külföldre utazunk, jellemzően kötünk utasbiztosítást. Legalábbis ezt gondolnánk.

 

A számok azonban másról árulkodnak.

 

Egy 2017-ben publikált kutatás eredménye szerint ugyanis a kizárólag a külföldre utazók 45-50 százaléka köt utasbiztosítást, mielőtt elhagyná az országot. (Ha arra vagy kíváncsi, hogy legszívesebben hová utazik a magyar turista, ezt a cikket érdemes elolvasnod.)

 

Belföldi utazás esetében természetesen más a helyzet. Egy hazai nyaralás alkalmával kevesebb kockázati tényező ér bennünket, ez tény. Ráadásul az étkezési szokások sem különböznek nagyon az egyes régiók között, így a gyomorrontást is lehúzhatjuk a kockázati elemek listájáról.

 

Ha rendelkezel Magyarországon kötött élet- baleset- és lakásbiztosítással, illetve az autóddal is minden rendben biztosítási szempontból (értsd: van casco-d, és rendesen fizeted a kötelezőt), a rád leselkedő kockázati tényezők nagy részének fedezete már megvan.

 

4. Gondolkodj rendszerben (6 fontos szempont)

Oké, ez a címsor valóban elég tág jelentési mezővel bír, de mindjárt tisztázzuk.

 

Amikor utasbiztosítást kötsz, van néhány kritérium, melyek teljesülései csökkenthetik annak árát. Ilyenek például az alábbiak:

 • Csoportos utazás - Ha csoportban utaztok, legyen az üzleti vagy szabadidős célú utazás, lehetőséged van csoportos utasbiztosítást kötni, amely fejenként olcsóbban jön ki, mintha egyéneként kötnétek meg a szerződéseket.
 • Meglévő lakásbiztosítás - A fentiekben már volt szó arról, hogy élő lakásbiztosítás esetén csökkentheted a szerződés költségeit. Ennek az az oka, hogy néhány lakásbiztosítási csomag fedezetet nyújt az utazások alatt történt károkra is.
 • Ügyfélhűségprogramok - Egyes biztosítótársaságok figyelembe veszik, hogy ügyfeleik milyen gyakran, és mennyi ideje tisztelik meg őket bizalmukkal. Ennek fejében pedig különböző mértékű kedvezményeket adnak nekik, melyeket érdemes figyelembe és egyúttal igénybe venni.
 • Családi utasbiztosítás - A csoportos utasbiztosításhoz hasonlóan a családi biztosítások is különféle kedvezményekkel kecsegtetnek. Néhány biztosítótársaság például szinte ingyenes szerződést kínál a család gyermekei számára, de más jellegű kedvezmények is előfordulhatnak.
 • Hol bankolsz?- Amikor bankot választottál, valószínűleg felajánlottak néhány, a bankkártyával együtt igénybe vehető biztosítási ajánlatot. Ellenőrizd, hogy rendelkezel-e ilyen szerződéssel, és ha igen, ez pontosan mire is terjed ki. Itt lehetnek olyan kockázatok amire szükséged lenne, de nem tartalmazza a banki utasbiztosítás.
 • Éves bérlet - amennyiben sokat utazol, van lehetőséged éves bérletet kötni. Ennek díja általában a második-harmadik utazásnál megtérül.

Amire mindenképpen figyelned kell: A bankkártyára kötött utasbiztosítás bizonyos esetekben nem fedezi az orvosi ellátások költségét, ráadásul a kártyadíj is magasabb lesz, amennyiben biztosítási szolgáltatást is szeretnél a szerződésbe venni. Továbbá az utazási költségeket az adott bankkártyával kell kifizetned, ha szeretnéd, hogy a biztosítási feltételek is életbe lépjenek.

 

Amennyiben cikkünket hasznosnak találtad, tudasd velünk egy like vagy hozzászólás formájában. Ha pedig megosztod ismerőseiddel, ők is rendkívül hálásak lesznek neked, ugyanis ezzel konkrétan spórolsz az utazásuk költségein.

 
Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Friss Hír: Elindult a Pannon-Safe chatbotja! Te már próbáltad?

2020. 06 21.

A mai napon elindult a cég messenger chatbotja! Hogy ez pontosan mit jelent és mire jó? Olvass tovább, és megtudod!

Elolvasom  
Életmód

Babaváró hitel: 2 ritkán hallott tipp és 3 gyakori tévhit

2019. 05 20.

Bejelentése óta ömlenek a hírek, cikkek a babaváró hitelről, az alap információkat szinte mindenki fejből fújja. Ha valamiért te kimaradtál, akkor a következő egy bekezdésben összefoglaljuk neked a lényeget. 

Elolvasom