BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Jobb ma, mint holnap: hogyan rendezzük a biztosítási számláinkat

Életmód 2018. 01 30.

Biztosítási díjunk időben történő befizetéséről sokan megfeledkeznek, ugyanakkor fontos, hogy tartsuk a határidőket. Az időbeni csúszás magában hordozhatja a veszélyt, hogy elveszítjük a biztosítás által nyújtott lefedettségeket. Pár apróság betartásával elkerülhetjük az elmaradó számlák halmozását.


Számláink legtöbbször nem azért nem kerülnek befizetésre, mert nincs rá anyagi fedezetünk, hanem egyszerűen megfeledkezünk róluk. Persze a különböző biztosítási fajták befizetési ütemezése is különböző lehet. Van, amit havonta, évente, vagy csak előre egy összegben kell fizetni. Az első elmaradás után általában kapunk emlékeztető levelet, aminek figyelmen kívül hagyása biztosításunk megszűnését eredményezheti. Szerencsére létezik pár módszer, ami segít észben tartani a fontosabb dátumokat.


Hogyan tartsuk észben a befizetési határidőket?
A biztosító társaságok bizonyos esetekben rugalmasságot mutatnak, ha túl elfoglaltak vagyunk a befizetést elintézni, vagy az valamilyen technikai okból nem kivitelezhető rövid határidőn belül. Kérhetünk türelmi időt, amely bizonyos mozgásteret biztosít, ha késnénk a befizetéssel. Sok esetben a biztosító telefonon, levélben értesít a késedelemről. Előfordulhat, hogy a pénzügyi tanácsadónk e-mailben jelzi a befizetés közeledtét.
Érdemes megfontolni a következő ötleteket, ha lemaradásban vagyunk:


Tervezzünk előre
Akár naptárunkba is bejelölhetjük, hogy mikor esedékes a befizetés. Feljegyezhetjük ezt a papíralapú naptárunkba, vagy akár digitálisan is. Ma már több ingyenes okostelefonon elérhető applikáció is rendelkezésünkre áll, ami jelzi ha egy esedékes befizetési dátum közeledik. Sok ilyen applikáció angol nyelven érhető csak el, érdemes ezért a keresőben a ”budget planner”, „budget manager” keresőszavakat írni. Amennyiben magyarul keresnék rá, a ”számlaemlékeztető”, ”számlafigyelő” szavakkal próbálkozhatunk.
Sok bank automatikus fizetési lehetőségeket kínál, amit szintén hasznosnak találhatunk, ha hajlamosak vagyunk kicsúszni határidőkből. Beállíthatjuk akár egy évre előre, hogy havonta mennyit és hová utaljunk. Ezt természetesen bármikor le tudjuk mondani, vagy esetleg módosítani a küldendő összegen.

Válasszuk a nekünk legmegfelelőbb fizetési módot
Manapság egyre több biztosítási csomag elérhető online. Ennek megfelelően számláinkat online bankon keresztül is intézhetjük. Megspóroljuk a postán álldogálást, napszakhoz sem vagyunk kötve és a befizetésünk is hamarabb a céljához érhet. Akik csekken szeretik intézni a tartozásuk kiegyenlítését, azoknak érdemes a hónap mindig ugyanazon napján menniük, így kevesebb esély van rá, hogy elfejtődik.


Sok esetben választhatjuk az egyösszegű kifizetési opciót - amennyiben persze pénztárcánk engedi - így akár egy egész évig nem lesz gondunk vele.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Így növeld meg a telefonod élettartalmát, hogy ne kelljen használnod a biztosításod

2020. 10 19.

Kis hazánkban nem sokan veszik igénybe a mobilra köthető biztosítást. Ennek ellenére tippjeink azoknak is hasznos lehetnek, akik nem rendelkeznek mobilra köthető biztosítással. Hiszen telefonja mindenkinek van, és jobb esetben az a célunk, hogy minél tovább használhassunk készülékeinket. Mi pedig mutatunk pár módszert, hogyan teheted ezt meg.

Elolvasom  
Életmód

Milyen eshetőségekre kell felkészülnöm, ha autóval utazom külföldre?

2018. 07 27.

Az éves külföldi nyaralás előtt számtalan megválaszolatlan kérdéssel találjuk szembe magunkat, ezek egyike az utazás során használt jármű - vagy járművek. Utazhatunk repülővel, vonattal, busszal, sőt hajóval is, de választhatjuk a saját vagy bérelt autóval történő utazást is. Utóbbi esetében több dologra is fel kell készülnünk, ha stresszmentes kirándulást akarunk, ezért összegyűjtöttük, mi mindenre kell felkészülnöd egy külföldi autóúthoz.  

Elolvasom