BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit a személyi kölcsönről tudnod kell

Életmód 2019. 03 21.

Sajnos időnként előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva hirtelen szükségünk van egy nagyobb összegre, de nem szeretnénk a tartalékunkhoz nyúlni – vagy rosszabb esetben: tartalékunk sincs. A legtöbben ilyenkor a személyi kölcsönre gondolnak, hiszen ez a legkézenfekvőbb. De pontosan mit kell tudnod, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel? Ez a cikk ezt a kérdést válaszolja meg.


Miért az egyik legnépszerűbb hitel a személyi kölcsön?

Erre a kérdésre nem nehéz válaszolni. Ugyanis a személyi hitel felvételéhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a hiteligénylő pedig néhány napon belül hozzájuthat a pénzhez, amit igényelt. Ráadásul a kamatok is alacsonyak, így a jövőre nézve sem jelent túl nagy anyagi vállalásokat.

Van azonban néhány dolog, amire mindenképpen érdemes figyelned, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel.


A személyi kölcsönnek is van ára

Talán a legtöbben tudják, de érdemes tisztázni, hogy a személyi hitel nincs ingyen. Nem arról van szó tehát, hogy egy bizonyos összeg felvételét követően pontosan ugyanannyit kell visszatéríteni. (Miért is érné meg a hitelezőknek ez a konstrukció?)

A hitel ára lényegében a kamat, ám előfordulhatnak más összegek is, amelyekkel kalkulálnod kell, ha kölcsönt szeretnél felvenni. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) egy évre vonatkozóan, százalékos formában valamennyi költséget és kamatot tartalmaz, amivel kalkulálnod kell.

Az, hogy mennyi pénzt kell visszafizetned a kölcsön felvételét követően, nagyban függ a hitelező pénzintézettől, az összeg nagyságától, valamint a havi jövedelmedtől is. Kijelenthető azonban, hogy jelenleg Magyarországon található olyan hitelkonstrukció, amely mindössze 7%-os kamattal és 8%-os THM-mel számol – ez mindenképpen alacsonynak számít.

A THM és a kamat azért különbözik egymástól, mert az utóbbi része előbbinek. A THM ugyanis az alábbi tételekkel számol:

• kamat,

• kezelési költség,

• értékbecslés és helyszíni szemle díja,

• a hitelközvetítői díj,

• bankszámlavezetés díja.

 

Hogyan is történik a személyi kölcsön megtérítése?

Számoljunk egy 4 000 000 forintos hitelösszeggel, amelyet 5 év alatt szeretnénk törleszteni, a havi jövedelmünk pedig meghaladja a 250 000 forintot. Ebben az esetben egy igazán jó ajánlattal 7%  körüli kamattal számolva, havi 80 000 forintos törlesztőrészlet is elérhető. Így a hiteligénylő az 5 év lejártával megközelítőleg 4 800 000 forintot kell megtérítenie – a hitel tehát 800 000 forintba került.

Ennél azonban járhatunk sokkal rosszabbul is. Egy rossz szerződéssel ugyanis ennél megtörténhet, hogy akár 1 000 000 forinttal is többet kell visszafizetnünk a rossz hitelkonstrukciók miatt.

Milyen jövedelemre van szükséged, ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, és mennyi a minimum korhatár?

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy bejelentett munkahely szükséges a hiteligényléshez. De ez nem azt jelenti, hogy csak az ebben a formában foglalkoztatott munkavállalók juthatnak személyi kölcsönhöz.

Az alábbi személyek szintén kaphatnak személyi kölcsönt:

• KATA-s vállalkozó,

• önmagát saját vállalkozásban foglalkoztató személy,

• külföldi jövedelemmel rendelkező munkavállaló,

• öregségi vagy végleges rokkantsági nyugdíjra jogosult,

• készpénzben kapott jövedelmet kapók.

Nem kaphatnak azonban személyi hitelt a közmunkás bért kapók, a GYES-en lévők, az EVA-s vállalkozók, illetve Osztalékot fizetők.

Arra még érdemes figyelned, hogy a minimálisan elvárt kereseti határ a mindenkori jövedelem megléte – azonban ez még nem garancia, hiszen nem minden bank ad erre hitelt.

Az életkorra vonatkozó általános szabály, hogy a hiteligénylő töltse be a 18. életévét, de sok hitelező magasabb korhatárhoz köti a hitelképességet, ezért ezzel kapcsolatban érdemes minden intézetnél érdeklődni.

Ha szeretnél alaposabban kiigazodni a hitelek és kölcsönök világában, kérd szakértőink segítségét, illetve használd online hitelkalkulátorunkat. Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

MagyarBrands elismerést nyertünk el idén is, Kiváló Üzleti Márka kategóriában

2018. 11 29.

Hetedik éve díjazza a MagyarBrands program a kiváló hazai márkákat, melyek a magyar szellemi munka méltó képviselői határainkon túl is.  

Elolvasom  
Életmód

Hova utazik szívesen a magyar?

2018. 05 02.

Azt gondoljuk, májusban már egyáltalán nem korai nyaralásról beszélni. Különösen azért, mert a hónap közepére jellemzően 30 fok körüli hőmérséklet várható országszerte. Arról már nem is beszélve, hogy a tőlünk délre fekvő országok tengerpartjainál még ennél is melegebb az idő. Lássuk, mik a magyarok kedvenc turisztikai célpontjai!

Elolvasom