BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit érdemes tudnod a digitális biztosításokról

Életmód 2018. 02 12.

Napjainkban egyre több folyamatot digitalizálunk és automatizálunk. Ennek megfelelően elkerülhetetlen a kérdés, vajon számíthatunk-e a közel jövőben digitális biztosításokra. Ha igen, milyen formában, és milyen lesz a várható fogadtatása ezeknek a szolgáltatásoknak? Cikkünkben ezekre keressük a választ.


A magyar lakosság nem zárkózik el a digitális biztosítási szolgáltatások elől
A Századvég még a tavalyi évben felmérést végzett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából, melyből kiderül, hogy a magyar lakosság fele hajlandó lenne valamilyen online csatornán biztosítást kötni.A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a magyarok többsége lakás- és utasbiztosítást, KGFB-t, valamint életbiztosítást kötne a legszívesebben, de fél óránál alig szánnának többet egy-egy biztosítás megkötésére, derül ki az Origo cikkéből.

Mivel járna a digitális biztosítások bevezetése?
A digitális biztosítások bevezetésével a biztosító cégek jelentősen több adatot gyűjthetnének az ügyfelektől, mint korábban - feltéve, hogy azok beleegyezésüket adják ehhez. A digitális biztosítások ugyanis lehetővé teszik, hogy az általunk használt okoseszközök és applikációk segítségével a biztosítók olyan adatokhoz férjenek hozzá, amelyek pontosabb kockázatfelmérést tesznek lehetővé. Az okostelefonunk például képes letárolni a napi átlagosan megtett kilométereket, sőt azt is, hogy milyen sebességgel közlekedünk, azaz arra is tud következtetni, hogy naponta hány órát töltünk vezetéssel, hányszor lépjük át a sebességhatárt, vagy épp milyen útszakaszokat érintünk. Ezekből az adatokból pedig a biztosító az eddigieknél sokkal konkrétabb becslésekre képes azzal kapcsolatban, hogy milyen valószínűséggel következik majd be olyan eset, amely során kártérítést kell fizetnie ügyfeleinek. Ez a metódus ráadásul nem csupán a vezetéssel kapcsolatban működőképes. Számtalan applikáció tárol adatokat a testi adottságainkról, illetve egészségügyi állapotunkról, amely adatok felhasználásával az életbiztosítások szabályai is átrendeződnek.

Nem mindenki adná át szívesen az adatait a biztosító cégeknek
Az Origo korábban említett cikkéből az is kiderül, hogy a válaszadóknak csupán 36 százaléka járulna hozzá ahhoz, hogy a biztosítók adatokat gyűjtsenek egészségi állapotukról, illetve vezetési szokásaikról, és csupán 22 százalékuk osztaná meg az otthonaikkal kapcsolatos információkat. Ráadásul ezt sem tennék “ingyen”. Az ügyfelek ezekért az adatokért cserébe díjkedvezményt vagy valamilyen személyre szabott ajánlatot várnak el.
 

Milyen kockázatokkal járhat a digitális biztosítás?
Az utóbbi időben egyre többször értesülhetünk a különböző hírforrásokból virtuális támadásokra. A kártékony szoftverek és a zsaroló vírusok komoly veszélyt jelentenek a nagyvállalatokra.

A kibertámadásoktól való félelem az említett kutatásban is megjelenik, a válaszadók nagy többsége ugyanis azért nem szeretné megosztani az adatait, mert attól tart, hogy azok engedély nélkül egy harmadik fél birtokába juthatnak.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Kibertámadások - Még mindig nem figyelünk oda eléggé

2019. 04 08.

Tényleg kicsi az esély?   Az IT-biztonságra és a kibertámadásokra pont ugyanúgy gondol a legtöbb ember vagy kkv, mint egy betörésre: kicsi az esély rá, ilyet csak a hírekben olvasni, nincs nálam semmi értékes. Legtöbbször már a rendszeresen frissülő vírusirtó, vagy egy kielégítően működő tűzfal is nemkívánatos költség, amire minden hónapban fizet az ember, mégis úgy érzi nem kap érte semmit. Eközben a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek (Symantec, Cisco, vagy a Kaspersky) rendszeres riportjaiból jól látni, hogy a kkv szektor legalább felét, és a magánszemélyek mintegy harmadát érte már támadás. A veszély valós!  

Elolvasom  
Életmód

Minden, amit a személyi kölcsönről tudnod kell

2019. 03 21.

Sajnos időnként előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva hirtelen szükségünk van egy nagyobb összegre, de nem szeretnénk a tartalékunkhoz nyúlni – vagy rosszabb esetben: tartalékunk sincs. A legtöbben ilyenkor a személyi kölcsönre gondolnak, hiszen ez a legkézenfekvőbb. De pontosan mit kell tudnod, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel? Ez a cikk ezt a kérdést válaszolja meg.

Elolvasom