BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Összegyűjteni még csak az első lépés, de mit kezdünk utána a nyugdíjpénzzel?

Életmód 2018. 04 03. CÍMKÉK: #nyugdíj

A nyugdíjkérdés már hosszú évek óta központi téma Magyarországon. Általános vélekedés, hogy “nekünk már úgysem lesz nyugdíjunk”, ez a mantra azonban csak ront a jelenlegi helyzeten. Akadnak azonban olyanok, akik tudatosan próbálnak reagálni a helyzetre, és maguk gyűjtik össze a nyugdíjukat. De ez még csak az első lépés.


Ilyen a nyugdíjhelyzet Magyarországon

Egy korábbi felmérésből az derül ki, hogy a hazai lakosság 92 százaléka nem gondolja, hogy meg tudna élni nyugdíjából, legalábbis biztosan nem a jelenlegi életszínvonalán.

 

Mindeközben a lakosság nyugdíjas része folyamatosan gyarapszik. Erre engednek következtetni a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatok is. Ezek alapján ugyanis 2010-ben még csupán a lakosság 20,2 százaléka volt nyugdíjas, ez az arány azonban idővel meghaladhatja az 50 százalékot is.

 

Azonban még erre a helyzetre is létezik megoldás. Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk Magyarország jelenlegi nyugdíjhelyzetével, illetve azzal, hogy mit tehetnek azok, akik nem szeretnék pusztán az államra bízni időskori megélhetésük biztosítását.

Nem mindegy, hogyan költjük el az összegyűjtött nyugdíjat

A Biztosítási Szemle Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügvezetőjének szavait idézve közli, hogy “évente mintegy 10 ezer nyugdíjpénztári tag lép ki úgy a pénztárból, hogy nyugdíjba vonulásakor egy összegben kéri a megtakarítását.”

 

A kérdés azonban az, hogy ezek a pénzösszegek hogyan kerülnek felhasználásra. Ha ugyanis azonnal elköltjük a megtakarításainkat, a későbbiek folyamán könnyen kerülhetünk szembe anyagi problémákkal. Ennek elkerülése végett érdemes megkérdezned szakértő kollégáinkat, javaslataikkal és piaci ismereteikkel ugyanis valóban hasznos tanácsokat adhatnak neked.

 

Ha pedig kíváncsi vagy a jövőbeli nyugdíjadra, használd nyugdíjkalkulátorunkat, hiszen ez is sokat segíthet a megfelelő döntés meghozatalában.

Az Erzsébet-utalvány nem megoldás

A Piac&Profit egy korábbi cikkében közölte, hogy az Idősek Tanácsa újra Erzsébet-utalvány kiosztását javasolja a nyugdíjasok között. Véleményünk szerint azonban az ilyen jellegű megoldások csak tűzoltásként szolgálhatnak, és sosem a valós probléma megoldására törekednek.

 

Amíg tehát nincs egységes, a problémát gyökerestől kezelő intézkedés, mindenkinek azt javasoljuk, kezdjen el gondoskodni a maga nyugdíjáról, ha ugyanis így tesz, garantáltan nem lesznek majd megélhetési problémái időskorban sem.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Túlbiztosítás helyett találjuk meg a legmegfelelőbbet számunkra

2018. 01 30.

Amikor biztosításkötésről van szó a piacon több ezer lehetőség közül válogathatunk.A bőség zavarában könnyen elterelődhet a figyelmünk az igazán fontos területekről. Ilyen például a személy- vagy vagyonbiztosítás. Nem mindegy, hogy a pénzünket mibe fektetjük, ezért érdemes szakértői segítséget igénybe vennünk. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a legelterjedtebb biztosítások.

Elolvasom  
Életmód

Így lehet magasabb nyugdíjad! (Hiánypótló tippek, kerülendő hibák)

2018. 02 12.

Bizonyára Téged is foglalkoztat, mire számíthatsz majd nyugdíjas éveid alatt. Nem meglepő, hiszen Magyarországon ma rengeteg ember számára kérdéses, mennyi nyugdíjból gazdálkodhat majd a szép öregkor idején. A tévhitekkel ellentétben azonban nem csupán az állam segítségére számíthatunk ebben a kérdésben. Te magad is tehetsz azért, hogy amikor eljön az ideje, magasabb nyugdíjad legyen.

Elolvasom