BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Spórolás és környezettudatosság egyszerre

Életmód 2020. 03 09.

A szeméttel kapcsolatos problémák a 21. század hétköznapi kérdéseinek szerves részét teszik ki. A túltermelés és a túlfogyasztás jelentősen befolyásolják a környezetünkben felhalmozódó hulladékot, amelyről hiába feledkezünk meg egyből, ahogy a háztartási szemetünket kidobjuk a társasház kukájában, ettől még nem szűnik meg létezni, hanem jó ideig velünk marad a közeli szeméttelepen. 

Azonban, egy kis odafigyeléssel, nemhogy az általunk termelt szemét mennyiségét tudjuk csökkenteni, de még spórolhatunk is.


Mire figyeljünk a vásárláskor, ha környezettudatosabb életet szeretnénk élni?
 
Érdemes egyből a fogyasztási szokásainknál kezdeni a szemléletváltást, mert sokszor azt is megvesszük, amire semmi szükségünk, vagy túl sokat halmozunk egy adott termékből. 
 
Egy előre jól eltervezett lista készítése tökéletes első lépés lehet. Ebben rögzítjük miből és mennyit kell vennünk pontosan, és ha ehhez tartjuk magunkat a megtakarítás azonnal látszani fog. Céltudatosan vásároljunk, és ne hagyjuk magunkat elcsábítani.
 
Gyakrabban járjunk piacra, ahol néhány terméket néha jóval olcsóbban is beszerezhetünk, mint például rizst, szemes és hüvelyes zöldségeket. Készüljünk saját vászon táskákkal, így máris sok szeméttől kíméltük meg magunkat és a világot, hogy csomagolás mentesen vásároltunk. 
 
Szintén a spórolást segíti elő, ha saját magunk készítjük az ételeinket. A megrendelt étel sokszor jóval több pénzbe kerül, mintha saját magunk főznénk meg ugyanazt otthon. Az eldobható edények pedig, amikben kiszállítják, szemétként végzik majd. Ráadásul a zsíros ételszennyeződések miatt a műanyag nem lesz újrahasznosítható, csak ha elmossuk. 
 
Érdemes kulacsot hordanunk magunkkal, lehetőleg üvegből, amit könnyen újratölthetünk minden egyes alkalommal megspórolva az üveges ásványvíz árát.
 
Ezekre érdemes figyelnünk a ruhaválasztásnál?
 
A költekezés szempontjából a minőség megválasztása is egy fontos szempont, például a ruhák esetében. A könnyen elhasználódó ruhák hamar kidobásra kerülnek. Ajánlatos ilyenkor szem előtt tartani, hogy egy márkás, azaz egy drágább ruha választása sokkal kifizetődőbb lehet hosszútávon, mint egy olcsóbb, könnyen foszlásnak induló termék, ami miatt hamar újra a boltok pénztáránál találjuk magunkat.
 
A könnyen és olcsón hozzáférhető ruházati termékek lecsökkentik vásárlásunk értékét, így hajlamosak leszünk kevésbé kötődni egy megvett cikkhez. Ha a cipőnknek esetleg leválik a sarka, vagy egy nadrágunk kilyukad, a javításért könnyen fordulhatunk cipészhez vagy egy ruhajavítóhoz, megspórolva több ezer forintot egy újnak a vásárlásával.
 
Környezetvédelem és online vásárlás
 
A különböző online boltok a kényelmes vásárlás érzetével válnak csábítóvá. A monitor előtt, az árukészletet böngészve sokkal könnyebben engedünk meg magunknak olyan dolgokat, amikre azelőtt sosem volt szükségünk. Talán azért, mert nekünk csak a fizetéssel kell foglalkoznunk. A kézbesítést pedig elintézi a webshop és néhány napon belül már meg is kapjuk a csomagunkat. 
 
Több ember is beleesik abba a spirálba, hogy nem csak akkor vásárol, amikor a legfontosabb igényeit szeretné kielégíteni, hanem akkor is, amikor azt várja el egy új szerzeménytől, hogy attól majd boldog lesz és új lendületet ad az életének – ezt hívja a pszichológia pótcselekvésnek. Részben érthető ez a metódus, mert a vásárlás valóban örömet okozhat, de ez főképp átmeneti boldogság. Idővel az új tárgyért való rajongása megszokássá halványul, és ezért újra visszatér a boltokba.
 
Ha tudatosan állunk hozzá a vásárlásainkhoz és tényleg külön tudjuk választani a nélkülözhető és nélkülözhetetlen dolgokat, azt a pénztárcánkon hamar megérezzük. Az így keletkezett fennmaradó pénzünket pedig érdemes olyan helyekre irányítani, melyek időtálló befektetések és a mi érdekünket szolgálják. Jó választás egy nyugdíjbiztosítás megkötése, vagy egy lakástakarék elindítása, melyek az átgondolt pénzügyi döntés mellett a jövőnknek is kedveznek.  
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Túlbiztosítás helyett találjuk meg a legmegfelelőbbet számunkra

2018. 01 30.

Amikor biztosításkötésről van szó a piacon több ezer lehetőség közül válogathatunk.A bőség zavarában könnyen elterelődhet a figyelmünk az igazán fontos területekről. Ilyen például a személy- vagy vagyonbiztosítás. Nem mindegy, hogy a pénzünket mibe fektetjük, ezért érdemes szakértői segítséget igénybe vennünk. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a legelterjedtebb biztosítások.

Elolvasom  
Életmód

Miért kell a nyugdíjbiztosítás a KATA-s vállalkozóknak?

2020. 02 05.

A KATA-s vállalkozói forma több olyan előnnyel is jár a vállalkozók számára, amelyek miatt érthető, hogyan sokan ezt választják, és nem is szeretnének lemondani róla. A rövidebb távú előnyei mellett azonban jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy KATA-s vállalkozóként, hosszútávon a nyugdíjunkat illetően mire számíthatunk. 

Elolvasom