BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Vagy vezetsz, vagy iszol

Életmód 2020. 12 23.

Normál hétköznapokon a fenti szabályt valahogy sokkal könnyebb betartani. Olyankor nincsenek kínálgatós barátok, és nem érezzük úgy, hogy kimaradunk valami visszahozhatatlanból, ha nem koccintunk velük. Munkából vagy az utána következő vásárlásból hazavezetsz, utána nyugodtan megihatsz egy pohár sört vagy bort lazításként vagy a vacsora mellé, utána valószínűleg úgysem mész már sehova. 


Hogyan úszd meg az ünnepeket?

Sajnos a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében most rendhagyóan tudunk csak ünnepelni, azoban karácsonykor mégis más a helyzet. Ne hitegesd magad azzal, hogy egy-egy pohár alkohol más országokban még simán belefér. Németországban, Olaszországban ugyan ez a helyzet, de ez a szabályozás nem azért van, mert veled szeretne kitolni a rendszer. Bizonyítottan már egy pohár bor vagy sör is növeli a reakcióidőt és tompítja a figyelmet. Az ünnepek miatt nagyobb a forgalom és előkerülnek a gyakorlatlanabb autósok is.

A legegyszerűbb, ha nem iszol: koccintani üdítővel is lehet, így nem maradsz ki semmiből. Ha pedig megiszol egy pohárkával, akkor várj azzal, hogy autóba ülj. Mivel átlagembernek ritkán van alkoholszondája, így azzal nem tudod ellenőrizni, hogy már kocsiba ülhetsz-e. De elérhetők már online kalkulátorok erre a célra, például ez itt: Alkohol kalkulátor

Ha úgy látod, hogy az alapján, amit megittál, egyhamar nem jutsz haza, vagy kérj meg egy olyan ismerőst, aki nem ivott még, hogy vigyen haza. Vagy vegyél igénybe sofőr szolgálatot. Ez ma már bármelyik nagyobb városban elérhető szolgáltatás. És sokkal olcsóbban megúszod, mintha autómentőre és javításra kellene költened a pénzed.


Új trend: az alkoholmentes bulizás

Lehet, hogy már nem trendi, ha alkoholt iszol? Ugyan az alkoholos italok hozzátartoznak az ünnepléshez, de Amerikából új szelek fújnak hozzánk is. Alkoholmentes bárok, így szerveződő bulik, rengeteg Instagram rajongó és app (Loosid), ami a résztvevőket összeköti. Ez a „sober corious”! Egyik motivációja az egészségesebb életmód, a másik pedig az őszinteség. Ez utóbbi furcsának tűnhet elsőre, de ha belegondolsz, lehet veled is történt már olyan, hogy olyasvalakinek ugrottál a nyakába lelkesen, akinek józanul nem tetted volna. Az ilyen eseteket szeretné ez a mozgalom megszüntetni.


A biztosításod, ha ittasan vezetsz

Ha akár csak koccanásos balesetet okozol, a biztosító szigorúan elzárkózik attól, hogy az okozott kárt megtérítse. 2013 óta pedig a fél ezrelékes alkoholszint is már bűncselekménynek minősül. Ennek eléréséhez pedig nem kell sok: bőven elég, ha rövid időn belül megiszol két pohár sört.

Ennél kevesebbel sem érdemes kockáztatni. Olyan szituáció is adódhat, hogy, hogy te ittál egy keveset, a másik autó sofőrje nem. Ő okozta a balesetet, de a vizsgálat során kiderül, hogy a te véredben alkohol volt, és a baleset elkerülhető lett volna, ha teljesen józan vagy és gyorsabban, jobban reagálsz, akkor fordulhat a kocka: így az is előfordulhat, hogy mégis téged hoznak ki vétkesnek.

Szóval a megoldás mindenképpen az, hogy ne vezess, ha ittál!

Ahhoz pedig, hogy az ünnepek alatt is biztonságosan, nyugodtan indulhass útnak, előfeltétele, hogy rendben legyen nem csak az autód, hanem a biztosításod is. A KGFB legyen aktuális, fizesd be a díját időben, a casco pedig mindig jól jöhet, bármi is történik. A számodra legjobb, személyre szabott megoldásért keresd szakértőinket itt: https://www.pannonsafe.hu/kapcsolat


 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Mindent kivéd a jelszó, avagy ki védi a jelszavad?

2020. 03 30.

Hatalmas ugrás volt, amikor hirtelen az ölünkbe zuhant az egész világ. Alexander Graham Bell aligha gondolt arra, amikor 1876-ban benyújtotta távbeszélőjének a szabadalmát a hivatalba, hogy majd 144 év múlva vicces cicás videókat néznek rajta az emberek a metrón. És persze sehol egy kábel.

Elolvasom  
Életmód

Nekem már nem lesz nyugdíjam! (Biztos?)

2018. 02 12.

A mai fiatalok túlnyomó része már nem hisz abban, hogy lesz nyugdíja. Az előrejelzések természetesen sosem lesznek teljesen pontosak, ettől függetlenül érdemes szemügyre venni az erre vonatkozó statisztikákat, hogy tisztán lássuk, mire számítsunk nyugdíjas éveink során.

Elolvasom