BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Már alig várja, hogy újra korlátozások nélkül utazhasson? Akkor ismerkedjen meg az utasbiztosításokkal!

Életmód 2021. 05 26.

Hamarosan itt a nyár és a turista szezon, és emberek milliói várják világszerte, hogy kicsit kiszabadulhassanak a megszokott közegükből.

Szép lassan egyre több ország jelenti be, hogy bizonyos feltételekkel hamarosan megnyitja a határait a turisták előtt is.

Ez azt jelenti, hogy most már nemcsak halaszthatatlan ügyek vagy üzleti jellegű látogatások miatt utazhatunk be egyes országokba, hanem turizmus céljából is.


Az, hogy pontosan milyen korlátozások lesznek érvényben és milyen védettséget igazoló okmányokat lesz szükséges bemutatni a határátlépéskor, még egyelőre nem mindenhol ismert.

Ennek a bizonytalanságnak köszönhetően, és az alapvetően is változékony járványhelyzet és járványügyi intézkedések miatt nem árt előre felkészülni a nyaralásra, és utasbiztosítást kötni.

Ebben a cikkben ezért most azt szeretnénk bemutatni, hogy mire terjedhetnek ki az utasbiztosítások 2021-ben, illetve hogy milyen változásokat indított el a pandémia az utasbiztosítás terén.

 

A COVID-19 járvány még az utasbiztosításokra is hatással volt

Mi sem természetesebb annál, hogy egy világjárvány idején az emberek igyekeznek elkerülni a hosszabb utazásokat és interakciókat, így nem indulnak külföldi nyaralásokra, és értelemszerűen emiatt utasbiztosítás megkötésére sem szorulnak.
 

 

Ez a biztosító társaságokat rendkívül negatívan érintette, hiszen jelentős bevételkiesést okozott számukra.

Viszont minden iparág igyekszik a legtöbbet kihozni az ehhez hasonló negatív szituációkból, így a biztosítási szakma is reagált erre a kihívásra, és a COVID-19 helyzetnek megfelelően alakította át utasbiztosítási konstrukcióit, és egyre több társaság kínál lehetőséget az online biztosításkötésre is.

 

Országonként eltérő védettséget kaphatunk

Bár a feltételek és fedezetek biztosítónként változhatnak, az általánosan elmondható, hogy az utasbiztosítások legtöbbje nem kínál fedezetet a járványügyi szempontból utazásra nem javasolt országokba történő beutazásokra.

Akad azonban olyan biztosító is, amely a biztonsági besorolástól függetlenül is fedezetet vállal az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban az utasbiztosítás keretein belül.

Mivel az országok besorolása a járványügyi adatok függvényében változhat, így ezt a lehetőséget több biztosító is igyekszik figyelembe venni az utasbiztosítások kialakítása során.

 

 

Például előfordulhat, hogy az utazás ideje alatt a látogatott országot átsorolja a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok listájára.

Ilyen váratlan esemény bekövetkeztekor számos biztosító továbbra is fedezetet nyújt az utazás során, mivel az utazás megkezdésekor még nem számított veszélyes zónának az úti cél.

Ha viszont az utas olyan országba utazna, amely már az indulás napján is szerepelt az utazásra nem ajánlott helyek listáján, úgy az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus által okozott károk megtérítésére.

 

Egy megoldás, ha minden kötél szakad, és le kell mondani az utazást

Sajnos vannak olyan esetek, amikor olyan váratlan esemény történik, ami miatt meg kell szakítani, vagy le kell mondani a betervezett utat.

 

 

Ilyenkor jöhet jól a sztornó, azaz útlemondási biztosítás, melyet minden esetben az utazás megkezdése előtt kell megkötni.

Bizonyos esetekben a lemondás miatt keletkező költségeket, vagy útmegszakítás esetén az utazásból még hátralévő napok költségét téríti meg a biztosító abban az esetben, ha a lemondást a biztosított 48 órán belül bejelenti.

A biztosított kártérítésre jogosult lehet például:

 • ha megbetegedés, baleset vagy haláleset történik, amely a biztosítottat, vagy közeli hozzátartozóját érinti

 • ha tűzeset, betörés vagy egyéb bűncselekmény okozta vagyoni kár éri

 • ha úti okmányát (az úti céltól függően ez lehet személyi igazolvány vagy útlevél) eltulajdonították

 • ha bíróság vagy hatóság tanúként beidézi

Persze vannak esetek, amelyekben a biztosító nem köteles megtéríteni a lemondásból következő költségeket, például ha a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, az utas felelőtlensége miatt, vagy ki nem adott szabadság miatt hiúsul meg az utazás.

Aktuálisan pedig a koronavírus járványtól való félelem miatti lemondásokat a legtöbb biztosító NEM tekinti biztosítási eseménynek.

Ellenben ha az utas COVID-19 fertőzöttségét érvényes teszt kimutatja, és emiatt lemondaná az utat, számos biztosítónál lehetősége van kártérítést igényelni.

 

Ezeket mindenképpen gondolja át, mielőtt utasbiztosítást köt

 

 

 • Vannak bizonyos kérdések, amelyeket érdemes feltennie magának, mielőtt megköti az utasbiztosítást.

 • Mennyire érzi biztonságosnak az úti célt?

 • Baj esetén tudna az úti célként kitűzött országban megfelelő minőségű orvosi ellátásban részesülni?

 • Milyen az egészségügyi állapota?

 • Milyen értéktárgyakat tervez magával vinni az utazásra?

 • Milyen közlekedési eszközzel fog utazni?

 • Milyen jellegű útra készül? Városnéző túra, tengerparti üdülés, vagy pedig túrázás és extrém sportok vannak tervbe véve?

 • Mennyi időre utazik el?

Ezek azok a szempontok ugyanis, amelyek meghatározzák, hogy mikre kell kiterjednie az utasbiztosításának, illetve, hogy milyen kiegészítő biztosításokra lehet szüksége, és végső soron a biztosítás árát is ezek a tényezők fogják befolyásolni.

Fontos továbbá kiemelnünk, hogy az utasbiztosítást mindenképpen az indulás előtt (ez még akár néhány órával előtte is lehetséges), a kiindulási országban szükséges megkötni.

Lényeges továbbá, hogy ez egy olyan egyszeri szerződés, amely egy meghatározott időszakban nyújt védelmet, tehát csakis az ügyfél által kijelölt kezdő- és végdátum között érvényes.

 

Forduljon profikhoz, hogy 100%-ban biztonságos legyen az utazása!

Mivel láthatóan az utazási viszonyok a járványnak köszönhetően nagyon képlékenyek, javasoljuk, hogy az utazás előtt mindenképpen keressen fel olyan szakértőt, aki az Ön számára legideálisabb utasbiztosítást tudja nyújtani!

Mi a Pannon-Safe-nél épp ebben tudunk Önnek segítséget nyújtani, így ha nyaralni indulna, mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szeretnénk ugyanis, hogy garantáltan biztonságban érezze magát a jól megérdemelt nyaralás alatt, és ehhez a legjobb eszköz a tökéletesen az Ön igényeire szabott utasbiztosítás.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Így előzd meg a klasszikus ünnepi baleseteket!

2020. 12 29.

Az ünnepek mindig tartogatnak magukban szokatlan veszélyeket. Ugyan a ház kigyulladásának megelőzőséről már volt szó egy korábbi cikkünkben, a többi klasszikus ünnepi balesetről még nem beszéltünk. Így ma elhoztunk 5 olyan vészhelyzetet, amit pár preventív lépéssel ki tudunk védeni, hogy békésen tudjuk tölteni az ünnepeket!  

Elolvasom  
Életmód

Miért kell a nyugdíjbiztosítás a KATA-s vállalkozóknak?

2020. 02 05.

A KATA-s vállalkozói forma több olyan előnnyel is jár a vállalkozók számára, amelyek miatt érthető, hogyan sokan ezt választják, és nem is szeretnének lemondani róla. A rövidebb távú előnyei mellett azonban jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy KATA-s vállalkozóként, hosszútávon a nyugdíjunkat illetően mire számíthatunk. 

Elolvasom