BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ezt a 3 kérdést már te is biztosan feltetted a nyári gumikkal kapcsolatban

KGFB 2018. 05 09. CÍMKÉK: #KGFB, #casco, #autó

Az autósok jelentős többsége nem különösebben örül az évszakváltozásoknak. Ez leginkább azért van így, mert télből tavaszba, illetve őszből télbe fordulva rendre le kell cserélniük az autóikon lévő abroncsokat, hogy azok megfeleljenek az adott évszak körülményeinek. Ezzel kapcsolatban a legtöbben ezt a 3 kérdést fogalmazzák meg. Mi pedig megválaszoljuk őket.


A törvény kötelez a gumicserére?

Magyarországon jelenleg nincs arra vonatkozó törvény, hogy az évszaknak megfelelő gumival kell közlekedned. Ennek értelmében a rendőrök sem büntethetnek meg, ha télen nyári, esetleg nyáron téli gumival falod a kilométereket a közutakon.

 

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy különösebb következmény nélkül megúszható, ha éppen nem az adott évszaknak megfelelő abroncsot használod. Sőt, akár több millió forintba is kerülhet egy ilyen jellegű “baki”.

 

Ha ugyanis rendelkezel kötelező gépjármű felelősség biztosítással, esetleg casco biztosítással, könnyedén előfordulhat, hogy a biztosítód nem fizet, amennyiben egy esetleges baleset során nem a megfelelő gumiabroncs volt az autódra szerelve. Erről egy korábbi cikkünkben már bővebben is írtunk.

 

Miért kell egyáltalán gumit cserélni?

Ha nézel Forma-1-et (vagy más autósportot), észrevehetted, hogy a kerékcserék sarkalatos pontjait képezik egy-egy versenynek. Nemcsak a gumikopás miatt kell egy verseny során akár többször is lecserélni az autó abroncsait, hanem a futam közben változó időjárási körülmények miatt is.

 

 

Ha esik az eső, esetleg drasztikusan csökken vagy emelkedik a hőmérséklet, a gumik állapota és teljesítő képessége is változik. A téli gumi gyorsabban kopik a meleg aszfalton, ráadásul hosszabb féktávot és magasabb zajszintet is eredményez. Sőt, még a benzinfogyasztást is csökkentheted, ha tavasszal nyári gumikat szereltetsz az autódra.

 

Mikor érdemes a téli gumit nyárira cseréltetni?

Mivel törvényi szabályozás nem írja elő, hogy a gumicsere kötelező lenne, ezért jogszabályban foglalt határidőt értelemszerűen nem találunk a témára vonatkozóan. Az általános szakértői állásfoglalás szerint akkor érdemes nyári gumira cserélned a télit, amikor a hőmérséklet tartósan nem csökken 7°C alá.

 

Ha tehát nem szeretnél súlyos pénzeket bukni azért, mert éppen nem az adott évszaknak megfelelő gumi van az autódon, azt javasoljuk, keresd fel az autószerelődet, és intézkedj. Ha pedig KGFB-t vagy cascot szeretnél kötni, keress minket, segítünk!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Térkép a felelősségbiztosítások útvesztőjéhez

2019. 03 07.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – olvashatjuk a Kis hercegben. Van azonban számos egyéb dolog is, amiért felelősek vagyunk. Ezek pedig rendre komoly anyagi teherrel is járnak, melyekbe akár bele is roppanhatunk, ha nem vagyunk teljes mértékben felkészülve. De mégis hogyan lehet egy olyan váratlan eseményre és kiadásra számítani, mint amilyet a felelősségvállalás követelhet. Legfrissebb cikkünkben erről lesz szó.

Elolvasom  
KGFB

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosításom?

2017. 11 23.

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.

Elolvasom