BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosításom?

KGFB 2017. 11 23. CÍMKÉK: #KGFB, #Eladás, #Biztosítás

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.


Egy autóeladás rengeteg munkával jár, emiatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni néhány részletről. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a reális árát a gépjárművünknek és esetleg kicsivel felette kínáljuk eladásra, belekalkulálva az alkudás lehetőségét. Rengeteg honlapon hirdethetjük, akár közösségi médián keresztül, sőt érdemes nem megfeledkezni a ”régimódi” hirdetési formákról sem. Kitehetjük a helyi faliújságra, ami általában vonatállomásokon, boltokban, vagy művelődésiházakban találhatunk, az autónkra is kitelhetünk egy eladó cetlit az elérhetőségünkkel.  Érdemes minél részletesebb, reális leírást írni hirdetésünkhöz, igényes képekkel illusztrálva.

Eladás után

Amikor megkötetett az adás-vétel, a pénz átadással nem ér véget a procedúra. Gondoskodnunk kell a papírmunkáról is. Az adásvételi szerződést érdemes több példányban lefénymásolnunk. Az egyik másolatot megköttetés időpontjától számítva nyolc napon belül el kell juttattatnunk postai, személyes vagy elektronikus úton az okmányirodába. Mindez nem kerül nekünk pénzbe, a nyilvántartásba körülbelül három nap alatt kerül bejegyzésre.

Lemondhatom a biztosításomat, ha eladtam az autómat?

Természetesen igen, hiszen a biztosítónak nem célja, hogy felesleges kiadásokkal terhelje az ügyfeleit. Autótulajdonosként törvényileg van meghatározva, hogy rendelkeznünk kell kötelező felelősségbiztosítással, amennyiben a közúti közlekedésben rész kívánunk venni. Ugyanakkor ez a fajta biztosítás határozatlan időre szól és évente meghosszabbítható. De nem kell megijedni, nem csak évente mondható le, hanem bizonyos kitételek mellett bármikor megtehetjük. Sor kerülhet rá, amennyiben a adásvételi szerződésünket továbbítjuk a biztosítóinknak érdekmúlásra hivatkozva.

 

Mit értünk érdekmúlás alatt?

Érdekmúlás, amikor már nem áll érdekünkben, a gépjárművünk üzemeltetésével kapcsolatos teendők ellátása. Ez nemcsak az eladásra vonatkozhat, hanem a gépjármű meghibásodása esetén forgalomból való kivonása, lopásra. Azonban minden esetet hivatalos dokumentummal kell igazolnunk.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Mire figyeljünk autóvásárlásnál, ha olcsóbb autóbiztosításra vágyunk?

2018. 01 30.

Egy autóvásárlásnál sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Fontolóra vehetjük az üzemanyag-hatékonyságot, kort, árat és a stílust. A rutinosabb vásárlóknak szemet szúrhat a felsorolásból kimaradó fontos kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás?

Elolvasom  
KGFB

Mit tegyek, ha közlekedési baleset részese vagyok?

2020. 01 21.

A közlekedési baleset olyan esemény, melyet mindenki igyekszik elkerülni az életében. Persze van, amikor figyelmetlenek vagyunk vagy épp túlzott magabiztossággal közlekedünk, és nem tartjuk be a szabályokat. De az is lehet, hogy az időjárás szól közbe szokatlan körülményekkel, az autódban hibásodik meg menet közben valami, ha hirtelen rosszul leszel a volánnál, vagy épp egy az úton átszaladó vadállat miatt kell rögtönöznöd. A legnagyobb szerencse a szerencsétlenségben természetesen az, ha személyi sérülés nem történik. 

Elolvasom