BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Használtautó vásárlás: ami rögtön látszik az ingyenes lekérdezésből

KGFB 2019. 04 25.

Korábban már áttekintettük, mikre érdemes figyelni, ha használt autót veszünk. 2019. januártól egy további segítséget kapunk ehhez az államtól, ami ráadásul ingyenes. Ez a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP).


A lekérdezés rengeteg adatot tartalmaz az autó előéletét illetően, a műszaki vizsgákon készült fényképekkel együtt. Korlátlan számú rendszámot kérdezhetünk le, a használatához csupán egy Ügyfélkapu belépés szükséges.


Hogyan érheted el?

1. lépés: Kattints ide!

2. lépés: Pipáld ki, hogy milyen infókra vagy kíváncsi (nyugodtan pipáld ki mindet).

3. lépés: Írd be a keresett rendszámot! Figyelj a helyes formátumra, a rubrika mellett találsz súgót. Nagy előnye egyébként a rendszernek, hogy az alvázszám alapján összekötésre kerülnek a különböző adatok, tehát a kiválasztott autó hiába kapott adott esetben új rendszámot, meglesznek az infók az előéletére vonatkozóan is.

4. lépés: Tekintsd meg a letöltött PDF-et!

 

A 4+1 legfontosabb dolog, amit mindenképpen ellenőrizned kell

1. A kilométeróra állása

Első dolgunk legyen a hirdetéssel összeegyeztetni. Tudjuk-tudjuk, állapotot veszünk nem km-t, de ki tudja, mi van még ott elrejve, vagy ideiglenesen javítva/megoldva, ahol már az órát is simán megtekerték.

Itt egy hibába szaladhatunk bele, még futnak olyan autók az utakon, ahol a km-számláló csak 5 számjegyet számol (pl. az idősebb Swiftek), bár ehhez is adhat némi támpontot a lekérdezés.

És még egy fontos dolog: volt-e a jármű valaha taxi?

Ha most nem tűnik taxinak a lekérdezett autó, az sokszor együtt jár a tekeréssel, hiszen a magyar piacon a 300.000 feletti futású autókra – sokszor indokolatlanul – rá se néznek a vevők, ezt pedig egy eladósorba kerülő taxi általában már megfutotta. Emellett reméljük, nem kell részletezni, mekkora különbség lehet egy 10 éves „sima” használtautó és egy 10 éves taxis előélet között a rengeteg belvárosi lámpázós közlekedés miatt.


2. A képek

A műszaki vizsgán készült képeken feltűnhetnek az esetleges kisebb módosítások (ködlámpa, vonóhorog, törött/cserélt elemek). A képekről kiderülhet, hogy az autó esetleg korábban már teljesen össze volt törve.

A másik érdemi változás pedig a szín. Ha korábban más színű autóval találkozunk akkor vegyük figyelembe, hogy nettó esztétikai megfontolásból nagyon kevés autó cserél színt, érdemes gyanakodnunk.


3. Forgalomban van-e?

Ha jelenleg nincs forgalomban, annak több oka is lehet. Ami biztos, hogy újra forgalomba kell helyeztetni, ami költségekkel járhat. Emellett előfordulhat, hogy korábban többször kivonásra került az autó, ami hányattatott sorsot jelezhet, kérdezzünk utána.


4. Biztosítás és kártörténet

A káresemények mostantól jól ellenőrizhetőek lesznek majd, de csak az idén január 1-től bekövetkezettekről találhatóak adatok, így jelenleg ez a rész nem sok támpontot ad. A jövőben azonban az egyik leghasznosabb része lehet a lekérdezésnek.


+1. A rendszám

A JSZP megjelenése óta előszeretettel kezdték a képes autóhírdetéseken eltakarni, vagy kisatírozni az autó rendszámát, ha ilyen után érdeklődünk, a személyes megtekintés előtt mindenképp kérjük el a rendszámot. Ha az eladó/tulaj vonakodik megadni azt, az intő jel lehet, adott esetben meg is spórolhatjuk így a megtekintésre szánt időt és utat.

Örülünk a JSZP megjelenésének, és bízunk benne, hogy tisztulhat az itthoni használtautó piac. Viszont az utóbbi években is csak egyre emelkedő számú külföldről behozott használtautó esetén továbbra is a sötétben tapogatózik az átlag vásárló. Ilyenkor legyünk figyelmesek, felkészültek, ne sajnáljuk a pénzt a vásárlás előtti átnézetésre sem!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Miért vállalunk több kockázatot, amikor fáradtan vezetünk?

2020. 03 18.

A kockázatvállalásról régebben azt hitték, hogy egy velünk született tulajdonság. Azonban ma már bizonyított tény, hogy annak okai, hogy miként viselkedünk adott szituációkban óvatosan, vagy vakmerően, a környezethez való viszonyunktól és érzelmeinktől függ. A kockázatvállalásunkat működtető tényezők megértéséhez szokásainkat és szerepeinket érdemes vizsgálnunk, mert ugyanaz a személy bizonyos szituációkban könnyebben kockáztat, míg máskor óvatosabb, és megfontoltabban jut el döntéseihez. 

Elolvasom  
KGFB

Ezt a 3 kérdést már te is biztosan feltetted a nyári gumikkal kapcsolatban

2018. 05 09.

Az autósok jelentős többsége nem különösebben örül az évszakváltozásoknak. Ez leginkább azért van így, mert télből tavaszba, illetve őszből télbe fordulva rendre le kell cserélniük az autóikon lévő abroncsokat, hogy azok megfeleljenek az adott évszak körülményeinek. Ezzel kapcsolatban a legtöbben ezt a 3 kérdést fogalmazzák meg. Mi pedig megválaszoljuk őket.

Elolvasom