BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit tegyek, ha közlekedési baleset részese vagyok?

KGFB 2020. 01 21.

A közlekedési baleset olyan esemény, melyet mindenki igyekszik elkerülni az életében. Persze van, amikor figyelmetlenek vagyunk vagy épp túlzott magabiztossággal közlekedünk, és nem tartjuk be a szabályokat. De az is lehet, hogy az időjárás szól közbe szokatlan körülményekkel, az autódban hibásodik meg menet közben valami, ha hirtelen rosszul leszel a volánnál, vagy épp egy az úton átszaladó vadállat miatt kell rögtönöznöd.

A legnagyobb szerencse a szerencsétlenségben természetesen az, ha személyi sérülés nem történik. 


Mit csinálj, ha te okoztad a balesetet?

Reméljük, van érvényes gépjármű felelősségbiztosításod gépjármű felelősségbiztosításod, hisz ez törvényileg kötelező is. Mindenképp maradj a helyszínen, vagy ha kisebb mértékű a kár, és a másik tulajdonos épp nincs sehol – például nekitolatsz véletlenül egy parkoló autónak – akkor hagyj elérhetőséget.

A baleseti kárbejelentőt ki kell majd töltenetek és mindkettőtöknek alá kell írni! A bejelentést megteheted online is egy app segítségével, de ajánlatos ezt a dokumentumot is használni, hiszen utólag ezt is bekérheti a biztosító.

Ha nincs ilyen a kesztyűtartódban, akkor kérhetsz a többi autóstól, akik megállnak. Ez EU szabványos papír, teljesen mindegy, melyik biztosító logója van rajta, maga a dokumentum egységes, tehát bármelyik biztosító, bármelyik országban elfogadja. Ezután mindegyikőtök elvisz ebből egy-egy példányt a saját biztosítójához. Ha külföldi autóssal történt a baleset, rögzíthetitek két kárbejelentőn is, két különböző nyelven, de arra figyeljetek, hogy mindkettőtöknek alá kell írnia mindkét változatot.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás célja, hogy ilyen esetben fedezze a károsult költségeit.

 

 

A te károdat viszont nem téríti. Ezt vagy saját zsebből megoldod, vagy ha előrelátó vagy, köss cascot! Tudom, hogy sokan azt hiszik, őket nem érheti baleset. de ne feledd, hogy ez a legnagyobb előrelátás mellett sem mindig rajtad múlik. A cascot pedig variálhatod kedved szerint, hiszen nem csak másik jármű okozta baleset esetén nyújthat segítséget, hanem akár természeti kár esetén is. Gondolhatsz itt jégkárra, vagy ha a viharban rádől az autódra egy fa.


Mit tegyél, ha te szenvedtél kárt?

Először is próbáld megőrizni a nyugalmadat. Te is emberből vagy és hibázol néha. Ha a másik elismeri a felelősségét, akkor az a leggyorsabb, ha problémamentesen minél hamarabb lefolytatjátok a hivatalos részét a dolognak.

Ha személyi sérülés nem történt, akkor nem muszáj rendőrt, mentőt hívni.

Ha csak kis koccanás történt és mozgásképesek maradtak a járművek, akkor fotózzátok le őket az eredeti pozícióban, majd álljatok félre, hogy az adminisztráció ideje alatt már ne akadályozzátok a forgalmat.

Ha azonban személyi sérülés is történt, akkor nem szabad megváltoztatni a baleseti helyszínt. Azzal meg kell várni a kiérkező rendőröket.


Mi vár rád, ha szemtanú vagy?

Ha balesetet láttál, akkor szintén kötelességed megállni és felajánlani a segítségedet. Ha vita van, a te véleményed segíthet eldönteni, hogy ki a hibás és ki a károsult, illetve rekonstruálni a biztosító – és esetleg a rendőrség számára – hogy pontosan mi is történt.

Ha pedig személyi sérülés is történt, a mentők kiérkezéséig segíteni és felügyelni kell a bajba jutottakat.

A baleseti kárbejelentőhöz, az esetleges rendőrségi jegyzőkönyvhöz meg kell adnod az adatidat és az elérhetőségeidet neked is. Idegen, pártatlan szemtanúként nagy segítséget nyújthatsz abban, hogy minél simábban, gördülékenyebben menjen a feleknek az ügyintézés.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Ezt a 3 kérdést már te is biztosan feltetted a nyári gumikkal kapcsolatban

2018. 05 09.

Az autósok jelentős többsége nem különösebben örül az évszakváltozásoknak. Ez leginkább azért van így, mert télből tavaszba, illetve őszből télbe fordulva rendre le kell cserélniük az autóikon lévő abroncsokat, hogy azok megfeleljenek az adott évszak körülményeinek. Ezzel kapcsolatban a legtöbben ezt a 3 kérdést fogalmazzák meg. Mi pedig megválaszoljuk őket.

Elolvasom  
KGFB

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosításom?

2017. 11 23.

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.

Elolvasom