BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

A legfontosabb dolog, amit a betörésekről tudni érdemes

Lakás 2019. 03 14.

Viszonylag kevesen gondolunk arra a hétköznapok során, hogy mi történik abban az esetben, ha betörnek a lakásunkba. Pedig a veszély valós, ezért összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyek segíthetnek az ilyen helyzetek megoldásában és megelőzésében.


Sajnos egyáltalán nem ritkák a betörések

Egy az Országos Kriminológiai Intézet által 2009-2013 között elvégzett kutatás szerint Magyarországon kétpercenként történik vagyon elleni bűncselekmény. Ezekből ráadásul minden hatodik betöréses lopás. A statisztikák talán valamelyest javultak azóta, köszönhetően az egyre sűrűbben telepített biztonsági kameráknak, a betörés veszélye azonban továbbra is fenyeget minket.

Az Otthontérkép.hu elemzői által készített bűnözési statisztikák szerint Budapesten a leggyakoribbak a különböző bűnesetek (2016-ban 42 521 db), de az összes bűneset arányait tekintve Miskolc, Salgótarján, Siófok, Szekszárd, Eger, Szolnok és Kecskemét is közepes kockázatú településnek minősül. Ez azt jelenti, hogy az ügyben nem csak a fővárosiaknak kell körültekintően eljárniuk.

A betörők inkább kerülik a panellakásokat

Budapesten a betörési lista élén már évek óta a kertes házakban bővelkedő budai kerületek állnak. Ez nem meglepő, hiszen az itteni ingatlanok és a bennük található vagyontárgyak értékei lényegesen nagyobbak, mint a panellakásokban fellelhetőkéi.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a panelben élők megnyugodhatnak, hiszen nem minden betörő gondolja át racionálisan, hol tehet szert nagyobb anyagi haszonra. Az újépítésű házak és lakások azonban népszerűbb célpontot képviselnek, hiszen a betörők feltételezései szerint ilyenekben élnek az átlagnál jobban kereső emberek.

A legnagyobb veszélyt azonban saját magunk jelentjük az értékeinkre, ugyanis sok esetben a rosszul bezárt kapuk és ajtók, valamint a betörőt munkája közben elrejtő magas falak segítik a bűnelkövetés sikerességét. Egyes statisztikák szerint további kockázati tényezőt jelentenek az ünnepek, az év utolsó hónapjában ugyanis megduplázódik a betöréses lopások gyakorisága.

Mit tehetünk betörés ellen?

  1. Zárak és ablakok biztosításával egyrészt megnehezíthetjük a betörő dolgát, másrészt a biztosító is magasabb kártérítést fizet egy komoly biztonsági rendszerrel felszerelt lakásba vagy házba való betörést követően.
  2. Egy korszerű riasztórendszer, esetleg biztonsági kamerák felszerelése további akadályt jelenthet a betörőnek, és még magasabb kártérítést érhetünk el vele, ha mégis megtörténne a baj.
  3. Érdemes előre gondolkodva tájékozódnunk, hogy lakásunk melyik védelmi szintbe tartozik, így nem érhet kellemetlen meglepetés a kár kifizetésekor.

A konklúzió tehát az, hogy 100%-os védelem nem létezik, de a szükséges óvintézkedések megnehezíthetik a betörő dolgát, egy jól megkötött biztosítás pedig kármentesíthet minket betörés esetén.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

ViharszezON: amit a viharkárok forgatagában tudnod kell

2020. 06 29.

Az utóbbi napok – hetek bebizonyították, hogy akkor sem érdemes nyitva hagynunk az erkélyajtót, ha csupán néhány percre tesszük ki a lábunkat otthonról. Ennek oka nemcsak a betörők távoltartásában keresendő, hanem a mostanában egyre gyakrabban, egyik pillanatról a másikra lecsapó égi áldásban is. Akkor ugyanis, ha nem készülünk fel mi magunk is a viharkárok elhárítására, nemcsak a természeti csapásokkal szembesülhetünk majd, hanem a biztosítók visszafogott segítségével is.

Elolvasom  
Lakás

Milyen feladatokat érdemes tavasszal elvégezni a ház körül?

2019. 03 03.

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a hosszú tél után először érezzük a napsugarat az arcunkon. Ilyenkor még a tavaszi nagytakarítás elvégzését sem érezzük tehernek. Mik azok a felgyülemlett feladatok, amikbe érdemes belefognunk a problémamentes nyár érdekében?

Elolvasom