BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Élet a lakástakarékok után – hogyan gyűjts lakásra?

Lakás 2019. 07 03.

Immár több, mint 8 hónapja annak, hogy viharos gyorsasággal megszűnt létezni a lakástakarék, mint megtakarítási forma. Sokan siratják, még többen használták, ennél is többen pedig keresik a helyettesítő terméket. Az OTP és a Fundamenta is előrukkolt új, hasonló konstrukcióval, amellyel az LTP-k nyomdokába kíván lépni. Most röviden áttekintjük mennyire tudnak ezek felnőni a „nagy elődhöz”, illetve kitekintünk az egyéb megtakarítási formákra is.


Fundamenta
 
Sokak fejében és szavajárásában élt szinonimaként a Fundamenta és a lakástakarék fogalma, messze itt a legnagyobb a kár, nem meglepő, hogy összedugták a rókások a fejüket, és próbáltak kitalálni valamit, ami legalább olyan jó.
 
Az új Fundamenta termék az LTP-vel ellentétben viszont már legalább 5 év 11 hónap elköteleződést kér, vagy 9 év 4 hónapot. A félretett pénzedre csak a futamidő végén van bónusz, akkor is csak 5% évente. Egyszerű a matek, régen 4 éves LTP-vel 10% körüli hozamot lehetett elérni, ezzel 0,43%-0,73%-ot. 
Ami érdekes lehet, hogy lejáratkor tartozik hozzá egy igen kedvező kamatozású 2,9%-os hitel. Ennek a THM-je már kevésbé csábító, majdnem 5%, ami még most is akad a piacon. 
 
Kérdés, hogy 5-9 év múlva is lesz-e. Viszont, ha lesz is, addigra legalább 5 évig fialtattad minimális kamaton a pénzed, ha ezt választottad. Nagyon meglátszik az állami támogatás hiánya, cserébe sok kötöttség megmaradt, és sem a hozamok, sem a majdani hitelkamatok nem tűnnek kiemelkedőnek.
 
 
OTP lakástakarék
 
A második legtöbb lakástakarékot kezelő OTP valamivel később, de szintén előállt a saját lakástakarék konstrukciójával.
 
Itt sem túl vidám az élet, fix 0,1% kamatot kapsz, és egyszeri 5% (4 év 10 hónapos), vagy 10% (10 éves) bónuszt konstrukciótól függően. 
 
Gyakorlatilag évi 1% kamattal számolhatsz, aminek a végén egy piacon jelenleg elérhető kamatozású hitel érhető el. Megmaradt a két hónap kiutalási idő, az elsőnél fixen 72 hónap alatt kell törlesztened a hitelt, a másodiknál 120 hónap alatt. Sajnos meglehetősen rugalmatlan konstrukció ez is. 
 
Ez lett volna röviden a két LTP utód, egyik sem túl meggyőző, nem kell persze meglepődni, az állami támogatást nem igazán lehet mivel helyettesíteni. Ráadásul mindkettő megtartotta a számlanyitási díjat (a szerződéses összeg 1%-a), ami még tovább gyengíti őket.
 
 
 
Banki kamatok megtakarításra
 
Nincsenek. 
 
Tényleg, jelenleg nincs értelmezhető kamat, amelyet „kockázatmentesen” lehet elérni. Legalább 1 éves lekötéssel 1 millió forint 2-2,75%-ot kamatozik, gyakorlatilag infláció alatt picivel gyarapodik a pénzed, a kamatok az 1%-ot sem érik el. Már így is több szót kapott ez a bekezdés, mint érdemel. 
Ha végképp nem otthon akarod tartani a pénzed tartani, de kockázatot sem vállalnál, vegyél Gépkocsinyeremény betétet. Nem vicc; nincs betétkor vagy kivételkor költséged, de még közben sem, és havi egyszer lehet izgulni, hogy éppen a Suzukit, vagy a Toyotát nem nyerted meg.
 
 
Az új lakossági állampapír
 
Június 3. óta elérhető az új lakossági állampapír, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). Ha ebbe nyúlsz bele, akkor fél év után 3,5%, egy év után 4%, a lejárat végére pedig már 6%-ot fizet. Ha 1 millió forinttal számolunk, akkor 5 év után 270.000 Ft adómentes hozamhoz juthatsz. Összehasonlításképp a lakástakarékra 4 év után kaptunk anno 288.000-nyi állami támogatást, amiből lejön a szerződéskötési díj, tehát a kettő nagyon hasonló hozamszintet jelent. 
 
Biztonságos befektetések közül jelenleg ezzel lehet a legkényelmesebben fialtatni a pénzed. Természetesen itt sem fenékig tejfel az élet, az állampapírok visszaváltása nehezebb lehet, mint egy sima bankbetété, és ha a következő 5 évben emelkedik a kamatkörnyezet, akkor nem biztos, hogy 6% olyan nagy dolognak számít majd.
 
 
Végszó
 
Összességében most nincs jó világ arra, aki – akár lakáscélra- félretenne, kevés jó lehetőség kínálkozik, és nagyobb kockázatvállalás mellett sem lódul meg az elérhető kamat mértéke. Ami szinte biztosan kijelenthető, hogy az új LTP termékekhez nem igazán érdemes nyúlni.
 
Ha személyre szabott megoldásra van szükséged megtakarításban, keress minket nyugodtan, segítünk feltárni az céljaidhoz megfelelő lehetőségeket.
 
Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Tudta? A lakásbiztosítás az elektronikai eszközök meghibásodása esetén is téríthet!

2021. 04 06.

Mit jelent a kiterjesztett garancia, milyen feltételek mellett vehető igénybe és mire kell odafigyelni akkor, ha lakásbiztosítás kiegészítő lehetőségeként igényeljük?  

Elolvasom  
Lakás

A vagyonbiztosítások egyik legnagyobb kockázata: az alulbiztosítottság

2021. 01 29.

Szerencsére ma már egyre több lakástulajdonos, illetve vállalkozás gondolkodik előre és biztosítja be ingatlanát, valamint ingóságait az előre nem látható, váratlan helyzetekre is felkészülve. Azonban ezeknek a biztosítási szerződéseknek még mindig jelentős részében találhatjuk szembe magunkat az alulbiztosítottság fogalmával, ami káreseményt követően jelentős különbségeket eredményezhet a biztosító által fizetendő összegben.

Elolvasom