BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Így előzhetjük meg a leggyakoribb téli károkat az otthonunkban!

Lakás 2020. 12 08.

Ahogy az idő hűvösebbre fordul, egyre több időjárási tényezőnek van kitéve otthonunk. De nem kell megijedni a zord klímától: a balesetek egy része megelőzéssel kivédhető. Nézzük is, hogyan:


Szén-monoxid mérgezés 

A tél jobban magában hordozza a szén-monoxid mérgezés veszélyét, hiszen időnk nagy részét otthon töltjük, emellett többet is fűtünk. Emiatt nagyobb eséllyel érheti károsodás a fűtési rendszert, ami a halálos gáz kibocsátásához vezethet. Viszont aggodalomra semmi ok, megelőzéssel akár teljesen elkerülhető a szén-monoxid mérgezés:

 • A fűtési rendszer, a vízmelegítő vagy egyéb gázzal vagy olaj égetéssel működő rendszerek ellenőrzését bízza képzett szakemberekre.

 • Szerezzen be egy akkumulátoros szén-monoxid érzékelőt. Amennyiben szén-monoxid létét jelzi, egyből nyissa ki az ablakokat, kapcsolja ki az összes berendezést, amiből esetlegesen kiszivároghat a szén-monoxid (a fűtési rendszert, a vízmelegítő vagy egyéb gázzal vagy olaj égetéssel működő rendszerek), ezután menjen ki családjával a házból és azonnal hívjon kéményseprőket.

 • Ha a szén-monoxid mérgezés tüneteit fejfájás, szédülés, émelygés, fáradtság, zavarodottság, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, hányinger) érzi magán vagy bármelyik családtagján, akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

 

Csőtörés 

Az elfagyás miatt télen könnyebben károsodnak a csövek a házban, ami akár milliós nagyságrendű károkat is okozhat a házban. Viszont pár módszerrel ez is megelőzhető: 

Nem baj, ha csöpög a csap 

Általában, amikor figyelmesek leszünk arra, hogy csöpög a csap, elzárjuk. Viszont télen előnyünk származhat abból, ha nem tesszük. Hiszen a csőtörés egyik legfőbb oka, hogy nyomás keletkezik a csövekben, amit csökkenthet a csepegőre hagyott csap.

Hagyd nyitva az ajtókat a házban 

Az amerikai Vöröskereszt ajánlása szerint érdemes nyitva hagynunk a házunkban az ajtókat. Ez elősegíti a hő áramlását a házban, ami a csöveket is melegíti, így csökken az esélye a csövek elfagyásának.

A szabadon hagyott csövekre helyezz polifoam csőhéjakat! 

A polifoam csőhéj röviden egy polifoamból készült tekercs, amit ráhelyezhetsz a csövekre. Ez melegen fogja tartani őket, emiatt sokkal kevesebb az esélye, hogy az elfagyás következtében eltörnek.

Zárj le minden rést a házon! 

Minden házon vannak kisebb-nagyobb rések, amik ugyan nyáron nem zavaróak, de télen kimegy rajtuk a hő egy része. Ez a csövek állapotára is hatással lehet, ezért érdemes a hűvös idő közeledtével megjavítani a repedéseket.

Zárd be a garázst! 

Alapvetőnek tűnhet, de sokan hajlamosak vagyunk nyitva hagyni a garázsajtót még a hideg téli időben is. Viszont a ház hőmérsékletének és a csövek védelmének érdekében (különösen akkor, ha a garázsban is futnak csövek) érdemes mindig zárva tartani a garázst, hiszen itt könnyebben megy be a hideg, mint bárhol máshol a házban.

 

Beázások vagy egyéb tetővel kapcsolatos károk 

Bizonyosodj meg arról, hogy a padlás szellőzik, ugyanakkor megfelelő rajta a szigetelés

A nem megfelelő szigetelés nagyban megnövelheti a fűtési költségeidet, hiszen a meleg könnyedén kimehet a házból. Ennek ellenére fontos a megfelelő szellőzés is, amivel megelőzhetjük a tető korai korhadását.

Ha szellőztetett zsindely tető van a házon, akkor ezt már ki is pipáltuk, de más eszközök is a rendelkezésünkre állnak: gerincszellőztetők, szellőzőnyílások vagy teljesház ventillátorok is. Ha ilyen megoldások vannak beépítve, a tél közeledtével ne felejtsük el ellenőrizni az állapotukat.

Távolítsd el a havat a tetőről! 

A nagy hómennyiség is veszélyt jelenthet a tetőnk állapotára nézve. Hiszen a súlyától a tető behorpadhat, vagy beszakadhat - különösen, ha lapos tetőről van szó. 

Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a nagy hómennyiség a járókelőkre is veszélyes lehet. Ugyanis bármikor lezúdulhat a tetőkről. Ez ellen jégvágókkal és hófogókkal tudunk védekezni.

Távolíts el minden veszélyes lombozatot a tető környékéről! 

A fák az udvaron szépek és hasznosak: tisztítják a levegőt, árnyékot adnak, esztétikusabbá teszik az udvart. De télen a terebélyes lombok az elsődleges veszélyforrásai lehetnek a tetőnek. Ezen időszakban jellemzőbb nagyobb szelek leszakíthatnak nagyobb ágakat a lombból és a tetőnek hajíthatja.

Ezért már ősz elején fontos ellenőrizni a lombokat, és ha megkívánja a helyzet, megmetszeni őket.

Beázás 

A téli csapadékos és hideg időjárás miatt házunk könnyedén beázás áldozata lehet. Az ilyen jellegű károkat akár százezer forintunkba is kerülhet rendbehozni. Szerencsére van egy pár jól bevált technika, amivel megelőzhetjük a bajt.

Tisztítsuk ki az ereszeket! 

Az ősz folyamán könnyen megtelhet az eresz falevelekkel, esetleg ágakkal. Ez könnyen eltömítheti az ereszcsatornát, hiszen a beszoruló falevelektől nem tud a víz áramlani a nyílásban. Ha erre hó esik, és ráfagy, akkor az eresz nem tudja elvégezni a feladatát, és a víz befolyik a házba.

Figyeljünk a kisebb beázásokra is! 

Amennyiben egy nedves foltot látsz a falon bárhol a lakásban, érdemes utánanézni a dolognak. Ugyanis lehet, hogy abban a pillanatban még nem nagy a baj, de ha a cső tovább törik, akkor nagy galibában lehetünk. A probléma megjavításához érdemes szakember segítségét kérnünk

 

Milyen téli károkat téríti a biztosító? 

Ugyan a biztosítás feltételei szerződésenként változnak, van pár általános hasonlóság a biztosítások között. A legelterjedtebb károk a tél időszakában a csőtörés es a tető kárai.

Ha rossz volt a cső állapota, vagy csak simán elfagyott, akkor a csőtöréseket általában fedezik a biztosítók. Azonban, ha kiderül, hogy a ház nem volt megfelelően fűtve, elutasíthatják a fizetést.

Amennyiben a tető károsodik vagy konkrétan rádőlt a házra egy fa, általában fizet a biztosító. Viszont célszerű várni a javítási munkálatokkal a biztosító hitelesítőjének a kiérkezéséig, hiszen így tudja csak megállapítani a házat ért károk összességét.

Ha a ház lakhatatlanná válik, az is előfordulhat, hogy a biztosító fedezi az élési költségeinket addig, amíg a ház fel nincs újítva.

Biztosítani szeretné otthonát a hideg téli időjárás ellen? Nézzen körbe kínáltunk között, hiszen… 

 • Kiváló országos lefedettséggel rendelkezünk

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van

 • Nem kell dilemmáznia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Mire figyeljünk, ha az ajtók záródnak (Biztonsági tippek lakástulajoknak)

2020. 04 06.

Mikor az otthonunk zárjában megcsörren a kulcs, sok kellemes érzés járhat át bennünket. Végre otthon, gondolhatjuk és már alig várjuk, hogy lerúgjuk magunkról a cipőnket és a kanapén elfekve egy kicsit relaxálhassunk.     

Elolvasom  
Lakás

Neked volt gyerekszobád? És a gyermekednek lesz?

2019. 05 27.

Egy lakás értékét tucatnyi szempont határozza meg. Családként olyan lakásba tudunk és akarunk költözni, amely családoknak való. Ez szükségeltet egy bizonyos négyzetmétert és legalább három szobát (minimum pedig kettőt). Mert a gyerekszoba jó dolog, a gyerekszoba kell. Akár azon az áron is, hogy hálószoba már nem marad (kétszobás lakásnál).

Elolvasom