BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Le- és kinyitható ágyak, fotelek - jobb helykihasználás könnyedén

Lakás 2019. 07 09.

Minél inkább mennek össze, és drágulnak a lakások, annál fontosabb minden négyzetméter jó kihasználtsága. A legtöbb nappali közepén terpeszkedő kanapéágy és a békebeli három nagy szivacsból álló fotelágyak már korai előfutárai voltak a trendnek, újabban pedig a rejtett hálóhelyek is kezdenek belopódzni a hazai lakásokba. Mind megannyi praktikumot és kalandot rejt.


Az örök klasszikus, a kinyitható kanapé
 
A panelekben és az kisebb magánházakban is a vendégszoba szerepét részben vagy helyenként egészben testálták a nappalira és bútoraira. Ezekhez elengedhetetlen volt egy kinyitható kanapé, amelynek számtalan formája ismert, mindig örömteli pillanat a házigazdának mikor megmutatja az övét milyen trükkel lehet kinyitni. 
 
Részben ennek köszönhető, hogy sok szülő kevés szoba esetén is tudott a gyereknek saját szobát biztosítani. Biztos vagyok benne, hogy sok fülben felcsendül az ágyneműtartó rugóinak nyikordulása, ami az ágyazást kíséri.
 
Szeretjük, mert teljes értékű ülőalkalmatosság, szeretjük, mert barátaink, vagy vendégeink számára gyors és – körülményekhez képest kényelmes – alvási lehetőséget adhat, amit jellemzően jó emlékű (közös) esti programok előztek meg.
 
 
Egy másik régi ismerős, a fotelágy
 
A klasszikus szivacsos fotelágy gyermekjátéknak sem utolsó (bunkerépítéshez ideális alapanyag), de mobilis is, a lakásban bárhol kiteríthető, ahol elfér. Segítségével könnyen lehet átcsoportosítani alvóhelyeket a lakás tetszőleges pontjára, vagy akár a nagymamánál extra unokákat elszállásolni.
 
A keményebb anyagokból készült fotelágyak már nem ennyire agilisen mozgathatók, de még mindig a legjobb választás, ha plusz egy személynek keresünk fekhelyet a lakásban. Nagyon sokszor megtalálni a kanapéágyhoz illő szettben, úgyhogy teljes felkészültséggel várhatunk egy kisebb rokonlátogatást is velük akár.
 
 
Rejtett ágyak a falon
 
A rejtett ágyak valamivel ritkábbak a fentebb említetteknél, és ahelyett, hogy valami más hasznos holmivá tudnánk őket átformálni, ők inkább eltűnnek a lakásból. Persze nem végleg, csak a szem elől. Lehet belőlük ízléses nagy ruhásszekrénynek álcázott bútor a falban, vagy egy egész polcos szekrény közepébe csukódik fel, további polcokkal kiegészítve azt. (Ne a legértékesebb porcelánt tartsuk ezeken lehetőleg).
 
Az egyszemélyes ágyaknál gyakori, hogy íróasztal+ polc kombinációvá alakul felcsukott állapotában az alvóhely. Ami egyébként különösen jót tud tenni a munka-magánélet egyensúly fenntartásának otthon, hiszen a munkaállomást egy mozdulattal eltűntethetjük szem elől. (No persze ágyban fekve is lehet dolgozni, de sorozatot nézni még jobban).
 
 
Rejtett ágyak a földön
 
Ha a lakáson belül akadnak szintkülönbségek, ideális választás lehet egy padlóba oldalról becsúsztatható, esetleg süllyesztett fekhely. Az ilyen lakásokban nem csak tárolókat lehet beépíteni az egy mellett kimaradó helyekre, de a további szintkülönbségek igényes beemelése ráadásul szépen formálja a lakás tereit.
 
 
Rejtett ágyak a magasban
 
Kellő hálószobaméret és belmagasság mellett fel is lehet húzni az ágyakat, ha már nem kell, csigás, vagy hasonló szerkezetekkel. Sokszor egészen el lehet őket tűntetni a plafonban, vagy álmennyezetben, ami praktikussá teszi őket.
Persze létezik ennek egy leleményesebb verziója, amit idehaza is igencsak széles körben alkalmaznak, különösen Budapest: fixen a magasban van az ágy, hogy mindig legyen alatta hely. Igen, a galériára gondolunk.
 
 
Sajnos hátrány is van
 
Minél inkább darabokba hajtva mozgatható egy ágy, annál valószínűbb, hogy olyan felületen fekszünk rajta, ami a gerincünket, derekunkat nem jól támasztja alá, vagy nem a megfelelő helyen, esetleg sehogy. Hosszútávon ez pedig a kielégítő, pihentető alvástól foszt meg minket. 
 
Ezért lehetőség szerint tartósan csak olyan ágyakon hajtsuk nyugovóra fejünk, amelyek ténylegesen alvásra készített matracokkal vannak ellátva. Míg a rejtett ágyaknál az utóbbi teljesül, addig a kinyitható kanapé és a fotelágy jobb, ha csak ideiglenes választás marad.
 
 
Kell-e bármelyik?
 
Szerintünk egy kinyitható kanapé minden lakás fontos eleme, amihez mindkét állapotában kedves emlékeket köt a legtöbb lakó. A másik három opcióval viszont egyedi módon lehet a lakást feldobni, amire gyakran rácsodálkoznak majd a látogatóink. Ami mindegyikben közös, hogy nagyobbnak érezni a lakást. Nem is szemre, nem akkor éppen. hanem folyamatában, mintha egy kicsivel nagyobb lenne magához képest az életterünk.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Mire figyeljünk, ha az ajtók záródnak (Biztonsági tippek lakástulajoknak)

2020. 04 06.

Mikor az otthonunk zárjában megcsörren a kulcs, sok kellemes érzés járhat át bennünket. Végre otthon, gondolhatjuk és már alig várjuk, hogy lerúgjuk magunkról a cipőnket és a kanapén elfekve egy kicsit relaxálhassunk.     

Elolvasom  
Lakás

Dübörög a technológia: okosotthonokra köthető okosbiztosítás

2019. 03 22.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már egyre több kütyünk és berendezésünk okos. Okostelefonokkal a zsebünkben éljük mindennapjainkat, az okosautók már a garázsaink bejáratánál várakoznak, és az okosotthon-megoldások sem számítanak elérhetetlen kuriózumoknak. De vajon felkészültek-e a biztosítók a rohamosan fejlődő technológia által előidézett változásokra?

Elolvasom