BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Megéri lakást venni a jelen piaci helyzetben?

Lakás 2019. 03 28.

A témában igencsak megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint lakást vásárolni mindig megéri, mások azt javasolják, várjunk, amíg kipukkad az ingatlanlufi. Aktuális cikkünkben igyekszünk utánajárni, vajon megtérülő befektetés-e lakást vásárolni a jelen körülmények között.


Az örök kérdés: lakás vagy albérlet?

Ha hosszú távon gondolkodunk, nyilván mindenki szeme előtt az lebeg, hogy lakást szeretne venni, mert ez biztonságot és kiszámíthatóságot jelent. Velük szemben sokan az olyan kultúrákra hivatkoznak (pl. amerikai nagyvárosokban élők), amelyekre jellemző, hogy a lakosság nagy része albérletben, és nem saját lakásban él.Számtalan közgazdász is vita tárgyának tekinti a kérdést, így valószínűleg nem ebben a bejegyzésben fogjuk megfejteni, mi az igazság, azonban van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt lakást vásárolnál.

Jelenleg kétséges befektetés a lakásvásárlás

A tőzsde működésének egyik legszembetűnőbb sajátossága, hogy általában nem érdemes abba fektetni a pénzt, amibe a tömeg is befektet. Ez ugyanis felveri az árakat, az ezáltal folyamatosan növekedő lufi pedig idővel kipukkad.Nem elhanyagolható tényező, hogy jövőre feltehetőleg emelik a CSOK összegét. Ennek fényében idén már nem javasoljuk, hogy lakást vásárolj, hiszen az emelést követően kedvezőbb feltételek mellett vásárolhatsz - ráadásul, ha időben reagálsz, változatlan árakon teheted ezt meg.

Ha viszont mégis lakást vennél, van itt valami, amit érdemes tudnod.

A panelek reneszánszukat élik

Az elmúlt néhány évben ismét az tapasztalható, hogy egyre többen érdeklődnek panellakások iránt, a korábbi időkben tapasztalt érdektelenséget követően. Az ingatlan.com kutatásából kiderül, hogy a 30 millió forintnál olcsóbb ingatlanok esetében 36%-ra módosult az érdeklődés, a tavalyi 30%-hoz képest. Budapesten ez az arány 41%-ról 53%-ra változott. Kijelenthető tehát, hogy újra életképes alternatíva lett a panelvásárlás.

Az ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a felújítandó panellakások 8%-kal alacsonyabb négyzetméteráron kelnek el, mint a normál állapotúként hirdetettek, és 14%-kal alacsonyabb áron, mint a jó állapotúak. Ez pedig akár milliós különbséget is jelenthet a lakásvásárlás során.

Ezért egyre többen adják a fejüket felújítandó pannellakások megvásárlására, ami jelen piaci körülmények között optimális befektetésnek tűnik. Érdemes azonban még egy perspektívát figyelembe venni, amikor lakásfelújításra kerül sor, ez ugyanis a lakásbiztosításra is hatással van.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Ezekre a dolgokra mindenképp figyelj, ha nyaralód van, avagy téli felkészítés mesterfokon

2018. 11 08.

Egy nyaraló tulajdonosának lenni rendkívül szórakoztató tud lenni, ám számos felelősséggel is jár. És bár azt gondolnánk, hogy télen kevesebbet kell foglalkoznunk a hétvégi házzal, ez tévedés. Aktuális cikkünkből kiderül, mire kell figyelned, ha nyaralótulajdonos vagy.

Elolvasom  
Lakás

Marie Kondo - az élhetőbb és szerethetőbb otthontól egy rendrakás választ el

2019. 06 11.

Egy szép lakást nem csak megvenni és szépen berendezni kihívás, hanem rendben tartani is. Mondhatnánk, hogy minél nagyobb annál több vele a gond, de aki lakott már garzonban az tudja, hogy ha csinál egy reggelit és megfőzi mellé a kávéját, a kis terek miatt a lakás máris rumlisnak tűnik.

Elolvasom