BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit tegyél, ha betörőt érzékelsz a házadban?

Lakás 2020. 05 26.

A betörésnél csak egy dolog rosszabb. Ha otthon vagy, miközben megtörténik. Már írtunk arról, hogyan tudunk védekezni egy betörés ellen, de arról nem esett szó, hogy mit tegyél, ha testközelből szembesülsz vele. 


A betörők nagy része kopogással kezdi a behatolást. Ezzel az agyafúrt manőverrel ellenőrzik azt, hogy van-e a házban valaki. Ha nem várunk senkit és kopogást hallunk, nem érdemes ajtót nyitni.

Ilyenkor az a legjobb választás, ha úgy teszünk, mintha nem lennénk a házban egyedül, még akkor is, ha éppen ez a helyzet. Például, ha az ajtó előtt elkiáltjuk magunkat, hogy ‘valaki nyisson már ajtót!’, akkor ez ki fog hallatszódni és a betörőnek remélhetőleg elmegy a kedve attól, amit tervezett.

Ez a jobbik eset, de mi van akkor, ha a betörő már a házban van?

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha feltűnésmentesen ki tudsz menekülni a házból és a kijutás után egyből hívod a rendőrséget. Közben figyeld azt, hogy a betörő hol megy ki a házból, így akár személyleírást is tudsz adni. Ha ezt nem érzed biztonságosnak a ház kialakítása, vagy a fennálló helyzet miatt, akkor inkább maradj észrevétlen!

Egyik ingóságod sem fontosabb, mint a te, vagy a szeretteid épsége. Épp ezért nem az az elsődleges célunk, hogy a behatolót lefegyverezve megakadályozzuk a lopásban, hanem az, hogy a lehető legészrevétlenebbül kerüljük a közvetlen kontaktust. Ne kezdeményezz támadást a betörő ellen, mert sokszor fogalmad sincs, kivel állsz szemben vagy azzal, hogy hányan törtek be hozzád.

Inkább azt javasoljuk, hogy a lehető leghalkabban zárd magadra az ajtót

Ha a házban a gyerekeid is ott vannak, keresd meg őket, és rejtőzzetek el egy helyen. Érdemes elbarikádozni az ajtót és egy önvédelmi eszközt magunkhoz venni, mert az ajtózárat is simán feltörhetik.

Ha biztonságba helyezted magatokat, akkor kezd el tárcsázni a rendőrséget! Ezt a 107-es számon érdemes megtenni, mivel a 112-es számra indított hívások nem a rendőrséghez futnak be, ez pedig meghosszabbítja a rendőrség kiérkezését.

A hívás alatt hangozzon el a neved, a címed, a telefonszámod, a tetthely helye, és az, hogy pontosan mi történt. Próbálj meg minél több infót diszpécseri felszólítás nélkül magadtól elmondani, hogy minél rövidebbre zárd a telefonhívást. Ezután várd meg, a rendőrséget, és hagyd, hogy megtegyék a szükséges lépéseket.

Hogyan tudjuk elkerülni, hogy a betörés megtörténjen? Mivel érdemes felkészülni egy betörésre?

A gyerekek hajlamosak arra, hogy kopogást hallva kíváncsian rohanjanak oda az ajtóhoz és kinyissák azt - bárkinek. Nagyon fontos elmagyarázni nekik, hogy idegeneknek soha nem nyitunk ajtót. Abban az esetben főleg nem, ha egyedül vannak otthon.

Ezzel megakadályozhatjuk, hogy ők engedjék be a betörőt a házunkba. Emellett még az is csökkenti a betörés kockázatát, ha sok lámpával világítod meg a házad előtti részt, hisz a betörők köztudottan sötétben szeretnek ténykedni. Ha kivilágítjuk a házunkat, csökkentjük az esélyét annak, hogy a betörők pont hozzánk akarjanak majd betörni.

Fontos még megfelelően zárni az ablakokat és betörésbiztos nyílászárót helyezni a házba.  Érdemes olyan biztosítást kötni a házunkra, ami nemcsak az épületben keletkezett kárt fedezi, de még a vagyontárgyak biztosítására is kiterjed.

Rengeteg ember elsiklik efölött, pedig az egyszerű lakásbiztosítás nem terjed ki a vagyontárgyak állapotára. Enélkül csak az ajtóban keletkezett kárt fedezi, vagy a zárcserét betörés után.

Fontos, hogy előre gondolkodva csináljunk leltárat az ingóságainkról! A vagyonbiztosításra is kiterjedő lakásbiztosítás csak ebben az esetben fedezi a keletkezett kárt. Emellett segít beazonosítani azokat az ellopott tárgyakat a rendőrség számára, amik hiányát te nem vetted észre.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

ViharszezON: amit a viharkárok forgatagában tudnod kell

2020. 06 29.

Az utóbbi napok – hetek bebizonyították, hogy akkor sem érdemes nyitva hagynunk az erkélyajtót, ha csupán néhány percre tesszük ki a lábunkat otthonról. Ennek oka nemcsak a betörők távoltartásában keresendő, hanem a mostanában egyre gyakrabban, egyik pillanatról a másikra lecsapó égi áldásban is. Akkor ugyanis, ha nem készülünk fel mi magunk is a viharkárok elhárítására, nemcsak a természeti csapásokkal szembesülhetünk majd, hanem a biztosítók visszafogott segítségével is.

Elolvasom  
Lakás

Neked volt gyerekszobád? És a gyermekednek lesz?

2019. 05 27.

Egy lakás értékét tucatnyi szempont határozza meg. Családként olyan lakásba tudunk és akarunk költözni, amely családoknak való. Ez szükségeltet egy bizonyos négyzetmétert és legalább három szobát (minimum pedig kettőt). Mert a gyerekszoba jó dolog, a gyerekszoba kell. Akár azon az áron is, hogy hálószoba már nem marad (kétszobás lakásnál).

Elolvasom