BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

ViharszezON: amit a viharkárok forgatagában tudnod kell

Lakás 2020. 06 29.

Az utóbbi napok – hetek bebizonyították, hogy akkor sem érdemes nyitva hagynunk az erkélyajtót, ha csupán néhány percre tesszük ki a lábunkat otthonról. Ennek oka nemcsak a betörők távoltartásában keresendő, hanem a mostanában egyre gyakrabban, egyik pillanatról a másikra lecsapó égi áldásban is. Akkor ugyanis, ha nem készülünk fel mi magunk is a viharkárok elhárítására, nemcsak a természeti csapásokkal szembesülhetünk majd, hanem a biztosítók visszafogott segítségével is.


Korábban mi is írtunk már arról néhány cikket, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van az életünkre. Nemcsak a várható gazdasági hatások és családi pénzügyeket befolyásoló tényezők, hanem sokkal prózaibb okok miatt is. Gondoljunk csak a törött ablakok, beszakadó tetők és átázó falak, vagyis a legkülönbözőfélébb lakáskárok jelentette pluszkiadásokra, idegeskedésekre is.
 
Itt az ideje a felkészülésnek: a viharok egyre gyakoribbá válnak
 
Remek példa erre az idei, vagyis a 2020-as esztendő is, hiszen erre a 12 hónapra nemcsak a COVID-19 nyomta rá a bélyegét, hanem azok az év elejétől kezdve lecsapó viharok is, amik rekordösszegű térítésre kötelezték a biztosítókat. 
 
 
A Magyar Biztosítók Szövetsége – vagyis a MABISZ – adataira  támaszkodva elmondhatjuk, már februárban is rekordot döntöttek a hónap elején tapasztalható szélviharok. A biztosítókhoz több mint 32 000 bejelentés érkezett lakáskárokhoz kapcsolódóan, de az ipari létesítményektől és közintézményektől is további 2000 bejelentést kaptak.
 
Hogy mit jelent mindez a számokat nézve? Mintegy 2,2 milliárd forintnyi kárrendezési igényt a lakossági bejelentésekre és 750 millió forintnyi kárösszeget az ipari szektornak, valamint a közintézményeknek. Ez összesen majdnem 3 milliárd forintnyi kárösszeget jelent. Várhatóan a júniusi nagy viharok is hasonló, ha nem ennél is nagyobb károkat okoztak.
 
Csak, hogy lássuk a tendenciákat: korábban ehhez hasonló mértékű pusztításra a nyári időszak – főként, ami a májust, a júniust és júliust illeti – viharszezonja volt képes. Minden jel arra mutat, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt a viharszezon akár az őszi-téli időszakban is éreztetni fogja a hatását.
 
Fogós kérdés: biztosítási szempontból mi minősül viharnak?
 
Az a helyzet, hogy erre egyelőre nincsen biztosítási szempontból egységesen elfogadott mérték, hiszen van olyan biztosító, ahol az 54 km/h-s sebességű szélvihart tekintik viharnak, míg máshol már a 62-69 km/-h-s sebesség a mérvadó. Éppen ezért mindig érdemes alaposan utána járni, hogy a szerződésre kiválasztott biztosítótársaságoknál mi is szerepel a viharokat illetően az apróbetűs részeknél. Mindenesetre a viharos körülményeket a biztosítók az Országos Metorológiai Szolgálat adatai alapján ellenőrzik.
 
Amennyiben félretesszük a km-eket, akkor a viharkárok közé sorolhatjuk a fergeteges szél által megbontott tetőszerkezetet (például azt, ha a nagy erejű szél letépi a tetőcserepek egy részét, vagy ha a szélvihar következtében kidőlt fa a tetőre dől – nyilván ez a súlyosabb probléma, mert ez már szerkezeti problémákat is okozhat).
 
Emellett a viharkárokhoz sorolhatjuk még a jégeső okozta problémákat, valamint azokat a beázásokat is, amiket a szelet kísérő heves esőzések okoznak (például a letépett tetőcserepeken keresztül beáramló víz, vagy a pincét, alagsort elöntő hömpölygő víztömeg). 
 
Azonban a felsorolásnak még mindig nincs vége, tekintve a betört üvegfelületeket, a leszakított nyílászárókat, de a viharkárok népes táborába tartoznak még a szél által felkapott tárgyak is, amik a háznak vágódva szintén jelentős károkat okoznak. Szélsőséges esetben pedig – illetve az egyes biztosítók értelmezése alapján – még például a villámcsapás okozta tüzek is ide sorolhatók.
 
Hogyan előzhetők meg a viharkárok?
 
Az talán már a fentebb olvasható okfejtésből is világosan látszik, hogy a viharkár annyira sok összetevős játék, amire teljes mértékben sosem fogunk tudni felkészülni. Természetesen tehetünk óvintézkedéseket, de a természet erejével szemben nem lesz mindig minden hatásos.
 
Ennek ellenére, megelőzésként ezeket mindenképpen érdemes megtenni:
 
 • Ha közeledik vihar, az ajtókat és ablakokat mindenképpen csukjuk be, zárjuk be, semmiképpen se hagyjuk nyitva.

 • A szabadon álló üvegfelületekre – főként az ablakokra – érdemes valamilyen védőfelszerelést, mondjuk redőnyt applikálni, hiszen az olyan kisebb sérüléseket, amiket például a jégeső okozhat, ez is kivédhet. Természetesen egy kidőlő fa, vagy az ablaknak csapódó tégladarab esetében ez sem nyújt tartós védelmet, de több, mint a semmi.

 • A beázást elkerülendő, érdemes a ház szigetelését időről időre ellenőriztetni egy szakemberrel.

 • Ugyanígy a tetőszerkezetet, valamint a tetőfedést is. Ahol meglazul egy-egy cserép, vagy netán hiányzik is, azokat rögzítsük vagy pótoljuk, hiszen ezek a hiányosságok már egy nagyobb zápor esetén is okozhat beázást. 

 • Ne feledkezzünk el az ereszcsatornáról sem, hogy nincs-e esetleg meglazulva, rozsdásodva, vagy eltömődve falevelekkel, kavicsokkal vagy madárfészekkel. Ez is leszakadhat, de az eltömődés is okozhat problémákat a vízelvezetés miatt.

 • Amennyiben a biztosított kertes ház előtt van árok, azt mindig tartsuk tisztán és távolítsuk el belőle a lehullott faleveleket vagy esetleg más oda kerülő szennyeződéseket. Ezzel az egyszerű figyelmességgel csökkenthető a kockázata annak, hogy egy heves esőzés során az árokban felgyülemlett víz elöntse a pincét, a garázst, vagy a kertet még nagyobb sártengerré változtassa.

 • Vihar esetén pakoljuk el a szabadban hagyott tárgyakat, mert ha minden védelem nélkül kint hagyjuk őket az udvaron vagy az erkélyen az elemek tombolásának, nem fogja megtéríteni a bennük keletkezett kárt a biztosító.

 • Ugyanígy, ha építkezés vagy felújítás közben csap le ránk a vihar, minimális védelmet biztosítsunk a tetőszerkezetnek vagy az esetleg szabadon álló területeknek.

 • Amennyiben gyakoriak a lakóterületünkön a villámlások, érdemes túlfeszültség-védelmi berendezésekkel megóvni az ingóságainkat.

 • Az autókat, motorokat, robogókat és a többi közlekedési eszközt is vigyük védett helyre, ha van, álljunk be a garázsba velük. Vagy – legalábbis a kétkerekűek esetén –  támasszuk ki őket megfelelően és tekerjük be védőpaplannal.

 • A nagyobb viharok után pedig – még ha úgy is tűnik, hogy látszólag nincs kár – ellenőrizzük a tető és a nyílászárók állapotát is.

 
 
Ha megtörtént a baj…
 
… akkor sem kell kétségbeesni, legalábbis akkor, ha volt-van biztosításunk. Mindenesetre ahhoz, hogy a vihar által okozott rongálódásokra kártérítést kaphassunk, több feladatot is el kell végeznünk.
 
Első dolgunk az legyen, hogy mielőbb, de maximum 48 órán belül bejelentjük a káresetet a biztosítónak. Ezt megtehetjük személyesen, telefonon, e-mailen keresztül, de vannak olyan biztosítótársaságok, ahol már online, élő videós kárfelvételre is van lehetőség. Ami nagyon fontos – és az utóbbi napok-hetek gyakorlata alapján akár visszatérő tendenciává is válhat –, hogy ha egymás után több napon keresztül újra és újra támad a vihar, akkor mindegyik eseményt jelentsünk be külön-külön. 
 
Bár feleslegesnek és hosszadalmasnak tűnhet ez a procedúra, de a biztosító nem fogja magától értetődőnek venni az újabb lehetséges károkat. Éppen ezért kell mindegyik káreseményt külön-külön bejelenteni, hiszen így a később keletkezett károkra is kaphatunk némi térítést.
 
Fontos teendő továbbá az is, hogy mi magunk is dokumentáljuk képekkel, videókkal a károkat, ezt akár a saját okostelefonunkkal is megtehetjük. Emellett, ha valamelyik berendezési tárgyunk, műszaki cikkünk is áldozatul esett a viharnak, mindenképpen őrizzük meg őket, hátha a biztosító szakembereinek is szükségük lesz rá. 
 
Ezután a szakember kiérkezéséig csak minimális állagmegóvási munkálatokat végezzünk el, például amennyiben a körülmények engedik, a betört ablakra tegyünk takarófóliát. Komolyabb munkálatokba ne fogjunk, mert az eltérő biztosítói gyakorlatoktól függően nem tudhatjuk pontosan, hogy meddig mehetünk el. 
 
Ami a lakásbiztosítást illeti
 
Szerencsére a magyarországi lakossági vagyonbiztosítások már eleve magukba foglalják tűz- és elemi károk néven a viharok által okozott problémás eseteket. Ebbe a körbe beletartoznak a tűzesetek, robbanások, villámcsapások, szélviharok, felhőszakadások, jégesők, földrengések és árvizek is. Emellett érdemes az egyszerűbb, illetve kiegészítő biztosításokkal is foglalkozni, hiszen ezek még az olyan károkra is téríthetnek, mint amilyen egy üvegtörés, vagy csőtörés. 
 
Hogy mi a tanulság? A biztosítással jelentősen megkönnyíthetjük a saját helyzetünket és a viharkárok rendezését, fedezését. Amennyiben tanácsra lenne szüksége azt illetően, hogy melyik az ön számára tökéletes biztosító, a Pannon-Safe szakemberei szívesen segítenek megtalálni a testhezálló biztosítást!
 
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Marie Kondo - az élhetőbb és szerethetőbb otthontól egy rendrakás választ el

2019. 06 11.

Egy szép lakást nem csak megvenni és szépen berendezni kihívás, hanem rendben tartani is. Mondhatnánk, hogy minél nagyobb annál több vele a gond, de aki lakott már garzonban az tudja, hogy ha csinál egy reggelit és megfőzi mellé a kávéját, a kis terek miatt a lakás máris rumlisnak tűnik.

Elolvasom  
Lakás

Mit tehetünk árvíz esetén?

2019. 03 25.

Az időjárás kiszámíthatatlansága gyakran hordoz magában veszélyeket. Egy fülledt nyári nap is hozhat magával jégesőt, mely tönkreteheti növényeinket, betörheti ablakainkat, cserepeket verhet le, anélkül, hogy számítanánk rá. Ezzel szemben, az ártér menti ingatlantulajdonosoknak mindig számolniuk kell a lehetőséggel, hogy az időről-időre duzzadó és kiáradó folyók komoly gondokat okozhatnak.

Elolvasom