BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Így élheti túl a vállalkozásod a koronavírust

Vállalkozóknak 2020. 05 04.

Az elmúlt hetekben minden bizonnyal te is csak röhögtél az ismerőseiddel azon, ahogy az emberek kezdenek megőrülni és vécépapírral felhalmozni a fürdőszobáikat. De mint azt azóta tudjuk elmérgesedtek a dolgok és még most sincs vége. A héten a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza megkezdődik.  A kormány még mindig tiltja a rendezvények megtartását, az oktatási intézményeket továbbra is zárva tartja, a kijárási és a nyitvatartási korlátozások Budapesten és Pest megyében maradnak, közben iparágak tűnnek el a süllyesztőben. Ha még nem tetted, érdemes elgondolkodni azon, hogy fogja a vállalkozásod átvészelni még az ezt követő időszakot. 


Elsősorban: ne pánikolj!

Próbáld megőrizni a nyugalmadat, mert a higgadtan átlátott problémákra sokkal nagyobb eséllyel tudsz megoldást találni. Emellett a beosztottjaid is sokkal hatékonyabban fognak tudni dolgozni, ha egy higgadt főnök veszi a kezébe az irányítást, aki tudja mit csinál.

Ha nem működik, engedd el… úgy értem, ahogy eddig gondoltál rá.

Előfordulhat, hogy a vállalkozásod azon szektorban van, aminek egyszerűen tényleg lehetetlen most a fenntartása, például rendezvényszervező cég vagytok, vagy turizmussal foglalkoztok. Akármilyen reménytelennek tűnhet a helyzet, ne add fel a vállalkozásod, mert ezzel feladod a saját munkád és az alkalmazottaid belefektetett energiáját egyaránt.

Ezt azoknak a vállalkozásoknak is tudjuk tanácsolni, akiknek nincsen teljesen ellehetetlenítve a tevékenysége. Érdemes lehet költséghatékonyabbá tenni a szervezetet és a folyamatokat, hiszen sok ismeretlenes az egyenlet: nem tudjuk meddig tart ez az időszak, vagy pontosan mi jön utána, így minden forint számít.

Továbbra sem riadjatok vissza teljesen átalakítani az egész struktúrát. Minden ötlet számít jelenleg, a legelrugaszkodottabb tippeket is érdemes most végiggondolni, ha átültethető a gyakorlatba. A lehető legtöbb dolgot, igaz már ti átraktátok online felületre?

A tartalom fontosabb, mint valaha

A kontent marketingesek egy ideje már harsogják, hogy a tartalommarketing a jövő és igenis, érdemes blogba fektetni. Ha hallgattál rájuk, akkor most mázlid van, mert ez a tökéletes időszak arra, hogy elérd a célközönségedet a tartalmaidon és a többi kommunikációs csatornán keresztül. Hirdesd a blogposztjaitokat, tevékenykedjetek releváns szakmai csoportokban, és posztoljatok annyit a közösségi platformokra, amennyit csak lehet.

Pénzügyi prioritás

Mint ahogy azt feljebb említettük, minden forint számít. Nézd át a költségeket, és azokat a dolgokat, amik nem szükségesek a gyártáshoz vagy az irodai működéshez, egyszerűen engedd el. Ha van olyan terméked, amire nincs akkora kereslet, szüneteltesd a gyártását.

Továbbra is próbáld meg a lehető legkevesebbszer behívni az alkalmazottaidat, és az ügyfelekkel való tárgyalást is lehetőség szerint tegyétek online, például emailen keresztül vagy akár videóhíváson. A beosztottaidnál redukálj minden szükségtelen kontaktust, próbáld meg fenntartani a home-office-t.

Ki menjen, és ki maradjon?

Jó esetben az összes munkatárs fontos egy vállalkozás életében, így nehezünkre eshet fizetés nélküli szabadságra küldenünk őket, vagy ténylegesen elbocsátani őket. Ha megtehetjük, inkább ne is tegyünk ilyet a kollegáinkkal, hiszen a káosz egyszer biztosan véget fog érni, viszont ha ínséges időkben kirúgod őket, biztos nem fognak visszamenni hozzád. Vagy teljesen megrendül a bizalmuk benned. Csak akkor rúgj ki valakit, ha tényleg nincs más választásod és maradj közben ember.

A megmaradt csapatod lesz a vállalkozásod legértékesebb tényezője. Légy türelmes velük ezentúl is, hisz nem mindenki ért ugyanannyira a digitális dolgokhoz vagy az ideje beosztásához. Ők is igyekeznek a legjobban teljesíteni, légy rájuk tekintettel. Tájékoztasd őket a cég jelenlegi helyzetéről, az aktuális nehézségekről, de ügyelj rá, hogy ne kelts pánikot.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Vállalkozóknak

3 tipp, hogy a céged ne stresszfaktor legyen, hanem kiteljesedés

2018. 09 06.

Abban talán egyetérthetünk, hogy a vállalkozói lét egyfajta légypapírként lebeg a magyar - sőt, talán a világ minden táján élő - szakemberek előtt. A tipikus alkalmazotti lét helyett sokan inkább a maguk urai lennének. Ez az életmód és pénzkereseti forma azonban nem fenékig tejfel, ellentétben azzal, ahogyan sokan tálalják. Vállalkozóként számtalan olyan buktatóval és nehézséggel kell megbirkóznod, amelyekkel alkalmazottak nem találkoznak. Hogy könnyítsünk a helyzeteden, adunk néhány tippet, amivel könnyebben veheted a vállalkozói akadályokat.

Elolvasom  
Vállalkozóknak

Lehet élhető egy katás nyugdíj?

2020. 04 28.

A katás adózás vonzó lehet az egyéni vállalkozóknak. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy miből lesz nyugdíjunk később, ha most nem fizetjük be katásként azokat az adókat, amiket hagyományos munkavállalóként kötelező befizetni? Van esély egy olyan nyugdíjra, ami nem okoz jelentős életminőségbeli csökkenést nyugalmazott éveinkben?  Igen is, meg nem is.

Elolvasom