BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Lehet élhető egy katás nyugdíj?

Vállalkozóknak 2020. 04 28.

A katás adózás vonzó lehet az egyéni vállalkozóknak. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy miből lesz nyugdíjunk később, ha most nem fizetjük be katásként azokat az adókat, amiket hagyományos munkavállalóként kötelező befizetni? Van esély egy olyan nyugdíjra, ami nem okoz jelentős életminőségbeli csökkenést nyugalmazott éveinkben? 

Igen is, meg nem is.


Először beszéljünk a nemleges válaszról. Abban az esetben, ha katásként csak az állami nyugdíjrendszerre támaszkodunk, akkor nem lesz egy busás nyugdíjunk. 
 
Mint tudjuk, katásként választhatunk az 50 ezer forintos, valamint a 75 ezer forintos havi befizetés között. A különbség a havi ellátási alapértékében változik. 50 ezer forint után havonta 98 ezer forint, míg 75 ezer forintnál havi 160 ezer forint körüli összeg üti a markunkat egy hónapban nyugdíjas éveinkben. Ebből már most láthatjuk, hogy még a magasabb összegű befizetések esetében is alig fogja meghaladni a nyugdíjunk a jelenlegi minimálbért. 
 
 
 
Mi következhet ebből?
 
Egyértelműen az, hogy katás éveink a nyugdíjazás szempontjából kevésbé kedvezőek, mint a minimálbért megkereső, vagy a szolgálati időnkben az általános szabályok szerint adózó vállalkozó minimum járulékfizetési időszak, tehát az alacsony ellátási alap csökkenti a havi átlagkereset összegét.
 
Ami azért probléma, mivel ez is beleszámít a nyugdíj összegébe. Következtetésképpen minél több ideig vagyunk katások az átlagkereset számítási időszakon belül, annál nagyobb mértékben csökken a nyugdíjunk.
 
Emellett nem mehetünk el afölött sem, hogy a minimálbért el nem érő ellátási alap miatt a nyugdíj összegének meghatározásánál használni kell az arányos időszámítás módszerét, ami kimondja, hogy ilyenkor a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkor érvényes minimálbér arányával.  
 
Magyarul, ha az ellátási alap alacsonyabb a minimálbér összegénél, akkor kevesebb időtartamot számítanak fel szolgálati évnek, mint amennyit egy minimálbérnél magasabb ellátási alapnál. Erről részletesebben itt tájékozódhat:
 
Öröm az ürömben, hogy a katások is felvehetik a 20% állami támogatást.
 
Viszont fontos kiemelni, hogy ez igazából adóvisszatérítés, amit az SZJA-ból térít vissza az állam. Tehát felületesen szemlélve azt gondolhatjuk, hogy a katásoknak ez sem jár, hisz nem fizetnek SZJA-t. Azonban létezik egy szándékos jogi kiskapu, aminek segítségével a katások is igénybe vehetik a húsz százalékot. 
Nyugdíjbiztosítás esetén engedélyezett az, hogy különböző személy legyen a biztosított fél (akinek a nyugdíjára gyűjtünk) és a szerződő fél (akinek az adójából vissza szeretnénk igényelni). Vagyis ha van egy házastársunk, vagy közeli rokonunk, akik a jövedelmükből fizetik az SZJA-t, akkor őket meg lehet jelölni szerződő félnek a szerződésben, hogy az ő adózásukbból nekünk vissza tudják téríteni a 20 százalékot.
 
Emellett érdemes saját magunknak is gondoskodni a nyugdíjunkról
 
Ahogy azt szakértők zöme jelzi - 2035 környékén komoly gondokkal fog szembenézni az állami nyugdíjrendszer, így érdemes több lábon állni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a nyugdíj-előtakarékossági formák egyikén gyűjtjük a megtakarításainkat a nyugdíjas évekre. Ezzel saját, névre szóló számlára gyűjtjük pénzüket, idős éveink nem függenek az állam helyzetétől. 
 
Jelenleg 3 nyugdíjcélú megtakarítási típust ismer el, és támogat a magyar állam: Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP), Nyugdíjbiztosítás, Nyugdíjelőtakarékossági számla (NYESZ). Ahogy írtunk már róla, a katások számára egyértelműen a nyugdíjbiztosítás a legkedvezőbb opció, mivel a három típus közül csak ebben engedi meg az állam a fent említett szándékos jogi kiskapu használatát.
 
Tehát ahogy azt láthatjuk, nem is olyan nehéz megfelelő nyugdíjat alakítani magunknak katásként, ha időben kezdünk el lépni az ügyben, és ismerjük a lehetőségeinket.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Vállalkozóknak

Védekezzen biztosítással az időjárás viszontagságai ellen

2018. 01 30.

Az olykor kiszámíthatatlan időjárás képes a terményt részben, vagy akár teljes egészében elpusztítani, így kiszolgáltatva teljesen a gazdákat. Az idei tavasz hirtelen jött fagyásai újfent rávilágítottak a növénybiztosítások kiemelt fontosságára. Egyes területeken olyan mértékű volt a pusztítás, hogy biztosítás nélkül sokaknak bizony a megélhetésük is veszélybe kerülhetne. Jó hír ugyanakkor a gazdáknak, hogy a magyar állam idén is támogatja a növénybiztosításokat.  

Elolvasom  
Vállalkozóknak

Hogyan befolyásolja a környezetszennyezés az életed?

2018. 07 23.

Napjainkban már egyre több magánszemély és vállalkozó fordít komoly figyelmet a környezetvédelemre. Erre szükség is van, hiszen a szkeptikus vélemények zajában is egyre nyilvánvalóbb, hogy az emberiség igencsak nagy mértékben éli fel a Föld erőtartalékat, és bizony sok esetben a maga felelőtlen hozzáállásával súlyosan károsítja a környezetét és a Föld élővilágát. De milyen hatással van ez a mindennapjainkra? Hogyan tehetünk ellene? Aktuális cikkünk ezzel foglalkozik.  

Elolvasom