BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Van mentőöv a viharkárt szenvedett gazdák számára

Vállalkozóknak 2018. 03 28.

A viharkárok mindig is az őstermelők és a mezőgazdasági vállalkozók egyik legádázabb ellenségei voltak. Nincs ez másképpen napjainkban sem. A tavalyi nyár során mintegy 103 539 vihar, beázás, jégverés és felhőszakadás okozta kárt jelentettek, és ezek nagy része bizony konkrét megélhetéseket veszélyeztetett. A biztosítások azonban a legtöbb káresetet fedezik.


A tavalyi évben sem kímélték a magyar lakosságot a viharok


A Portfolio összesítő cikkéből kiderül, hogy 2017-ben több mint 103 ezer lakossági ingatlanokban esett, viharok okozta káresemény után fizettek a hazai biztosítók. A kártérítések összege az említett esetek után csaknem 6 milliárd forint összeget tett ki. És ezek még csak az ingatlanokban esett károk, a mezőgazdasági káresetekről ez az összegzés nem ejt szót.


A viharkárt szenvedő gazdákat is kártalanítják


A Biztosítási Szemle értesülései szerint a Földművelésügyi Minisztérium (FM) mintegy százmillió forintból jövedelempótló támogatást nyújt a tavaly októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek.

Ezzel nyilvánvalóan még nem oldódik meg minden gazda problémája, azok viszont, akikre vonatkozik a kezdeményezés, fellélegezhetnek. Azonban nem végleg. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a teljes mértékben kiszámíthatatlan viharkárokat nem lehet megelőzni, azonban kellőképpen fel lehet rájuk készülni, hogy probléma esetén a gazdák kármentesíthessék magukat.


Hogyan érdemes belekezdeni a kármegelőzésbe?


Sajnos egy mezőgazdasági földterület nehezebben védhető, mint a saját otthonunk. Ezért nem léteznek olyan praktikák, amivel felkészülhetnénk a hirtelen lecsapó viharra. Létezik azonban egy megoldás, amely bár a termést nem menti meg az időjárási viszontagságoktól, a kár okozta terheket leveheti a gazdák válláról.

Ez a megoldás pedig nem más mint a mezőgazdasági biztosítás megkötése. Ugyanis ma már különböző biztosításokat köthetünk termőföldekben, illetve az ezeken termesztett növényekbe keletkezett kár terheinek mentesítésére.

Ha pedig túl átláthatatlannak gondolod a mezőgazdasági biztosítások rengetegét, érdemes elolvasnod a témában írt tájékoztató cikkünket, vagy egyenesen szakértő kollégáinktól is kérhetsz segítséget, hogy garantáltan a legjobb mezőgazdasági biztosítást válaszd.

Amennyiben hasznosnak találtad cikkünket, oszd meg ismerőseiddel is, hogy ők is profitálhassanak az itt leírtakból!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Vállalkozóknak

Védekezzen biztosítással az időjárás viszontagságai ellen

2018. 01 30.

Az olykor kiszámíthatatlan időjárás képes a terményt részben, vagy akár teljes egészében elpusztítani, így kiszolgáltatva teljesen a gazdákat. Az idei tavasz hirtelen jött fagyásai újfent rávilágítottak a növénybiztosítások kiemelt fontosságára. Egyes területeken olyan mértékű volt a pusztítás, hogy biztosítás nélkül sokaknak bizony a megélhetésük is veszélybe kerülhetne. Jó hír ugyanakkor a gazdáknak, hogy a magyar állam idén is támogatja a növénybiztosításokat.  

Elolvasom  
Vállalkozóknak

Lehet élhető egy katás nyugdíj?

2020. 04 28.

A katás adózás vonzó lehet az egyéni vállalkozóknak. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy miből lesz nyugdíjunk később, ha most nem fizetjük be katásként azokat az adókat, amiket hagyományos munkavállalóként kötelező befizetni? Van esély egy olyan nyugdíjra, ami nem okoz jelentős életminőségbeli csökkenést nyugalmazott éveinkben?  Igen is, meg nem is.

Elolvasom